Лицејка (часопис)

С Википедије, слободне енциклопедије
Часопис Лицејка

Лицејка је био часопис, који је излазио у периоду од 1862. до 1864. године у Београду. Издавала га је Омладина Лицејска[1], односно ученици Београдског Лицеја. За штампу овог часописа била је задужена Штампарија Николе Стефановића.

Београдски Лицеј је био прва виша школа у Србији, која је основана 1838. године у Крагујевцу и која је један од показатеља добијања више аутономије за српски народ, након Првог и Другог српског устанка. Лицеј ће 1863. године прерасти у чувену Велику школу.

Садржај[уреди | уреди извор]

Лицејка, 1862.

Лицејка је књижевни часопис и био је изузетно богат поезијом и прозом. Био је у духу времена у ком је настао и кроз његове текстове често су се провлачила родољубива осећања и захвалност због развоја просвете и просвећивања српског народа.

Сложи се вијор један, има томе дванајест година, и подуну сложно, и развеја надалеко једну киту - бујну киту. Али је слога олуј, ког и најмањи прутић распршта... и цветићи осамљени, разбацани сахнуше и венуше - венуше опет, као и пређе...

Ма из увелих листића поче се давати мирис. А мирис стаде већма и већма да примамљује утаане душе. А из живљега грлења изниче вила - Лицејка.

И ево је, после толиких магловитих препона предаје већ сунцу и дану првенца свога, предаје вила прву киту, што је сабра са млађаних сузица, са тих бајних часова, што души и срцу нов полет за нову голему радњу позајмљују.

Весело - неисказано весело пружа је вила, јер зна да ће јој чедо падати на топле груди, да ће падати на груди, што су сваке љубави пуне, на груди што га неће оставити да увене, да пропадне, што ће га љубкошћу својом крепити и неговати и мамити му још много више нових и нових другова - нових и нових цветних кита и сузица у спомен заједничких тежња и братинске љубави омладине народне, а у знамење свега што је добро, што је лепо, што је истинито...[2]

Омладина Лицејска увиђала је значај образовања и књижевности, те је из тих разлога и штампала овај лист. Неретко је позивала на сарадњу и наглашавала значај писане речи уопште.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Насловна страна”. Лицејка. I. 1862. 
  2. ^ Кујунџић, М. (1862). „Лицејка”. Лицејка. I: 3. 
  3. ^ Омладина, Лицејска (1862). „Оглас на прву св. омладинског алманаха”. Лицејка. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]