Мајци

С Википедије, слободне енциклопедије

Мајци
Teratolytta dives
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
(нерангирано): Eumetabola
(нерангирано): Endopterygota
Ред: Coleoptera
Породица: Meloidae
Gyllenhaal, 1810

Мајци су тврдокрилци из породице Meloidae,[1] а понекад их називају и мајске бубе. Наравно, мај је време појављивања тек појединих врста из ове фамилије. Оно што је заједничко овим врстама јесте што у одбрани луче једињење кантаридин које код људи може изазвати пликове. У свету је познато око 7.500 врста а у Србији је забележено тек 35,[1] мада је реално да тај број буде већи. Многе врсте су упадљиве и имају апосематску обојеност која потенцијалним грабљивцима указују да су отровне.

Биологија[уреди | уреди извор]

Развој мајака сачињава неколико ларвених фаза. Ларве се хране инсектима и претежно нападају пчеле, мада се малобројне врсте хране јајима скакаваца. Одрасли инсекти се понекад хране цветовима и лишћем биљака разнородних фамилија као што су Amaranthaceae, Asteraceae, Fabaceae и Solanaceae.[2]

Отровност и медицинска примена[уреди | уреди извор]

Кантаридин, отровно једињење изазива пликове на кожи, а лучи се као одбрамбено средство. У медицини се користи за уклањање брадавица[3] и за ту сврху се скупља још од античких времена од врста из родова Mylabris и Lytta, нарочито од најпознатије врсте шпанска мушица (Lytta vesicatoria), мада она истини за вољу није ни шпанска, ни мушица већ тврдокрилац из ове фамилије.

У највећем роду у овој породици, Epicauta, многе врсте су отровне за коње. Уколико коњ поједе свега неколико тих буба док пасе луцерку, то се може показати смртоносним.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Alciphron — фамилија Meloidae
  2. ^ „blister beetles”. entnemdept.ufl.edu. Приступљено 2022-05-17. 
  3. ^ Bhattacharjee, Pradip; Brodell, Robert T. (2003). „Cantharidin”. Ур.: Robert T. Brodell; Sandra Marchese Johnson. Warts: Diagnosis and Management—an Evidence-Based Approach. London: Martin Dunitz. стр. 151—160. ISBN 1-84184-240-0. 
  4. ^ University of Arizona VDL Blister Beetle Poisoning in Horses Архивирано јул 24, 2008 на сајту Wayback Machine