Мост на Вишевском потоку

С Википедије, слободне енциклопедије
Мост на Вишевском потоку
ПремошћујеВишевски поток
МестоДолови, Рудо
Босна и Херцеговина
Карактеристике
МатеријалКамен
Дужина11,5 m
Ширина2,5 m
Висина7 m
ИзградњаXVI век

Мост на Вишеву потоку је камени мост на подручју општине Рудо, Босна и Херцеговина.

Локација[уреди | уреди извор]

Налази се на Вишевском потоку, у близини села Долови, око 200 м изнад магистралног пута Вишеград - Рудо, 15 км прије града. Некада је то био каравански пут који је повезивао овај крај са важним трговачким путевима. На удаљености од око километар од моста налази се гробље са нишанима и некропола са стећцима .

Историја[уреди | уреди извор]

Према предању, мост је претеча моста на Дрини у Вишеграду и саграђен је по наређењу великог везира турског царства Мехмед паше Соколовића. Грађен је од седре Вишеградске бање, па је, када је задовољио тадашње грађевинске стандарде, од те седре изграђен и мост на Дрини у Вишеграду.

Опис[уреди | уреди извор]

Мост на Вишевском потоку подигнут је на стрмим литицама и минијатурна је копија моста на Жепи. Дугачак је 11,5 метара, широк 2,5 метара, а распон прамца му је 4,2 метра. На највишој тачки, висока је око 7 метара. Мост нема никакву секундарну пластику, нема стубова, вијенаца и ограда. У грубој каменој конструкцији данас је у потпуности нестало везивно средство из фуга, па је тешко закључити да ли је овај мост изграђен потпуно суво или је ово стање настало као последица временских услова.

Стрме, скоро окомите обале захтевале су конструкцију моста са једним распоном. Лук моста је изграђен од прецизно тесаног камена, који је само правилно сложен на интрадосу лука, док је остатак моста грађен од блокова ломљеног и тесаног камена различитих димензија. По дубини свода камен је распоређен у хоризонталне слојеве са минималним одступањима.

Мост је одавно ван употребе и прети му опасност од урушавања. Горња површина моста је прекривена дивљим растињем и тешко оштећена због вишегодишњег неодржавања и изложености временским приликама. Свод је напукао на неколико места, стаза се сузила, вода му поткопава темеље. Данас је мост заборављен и од мештана и стручњака.

Мост је национални споменик Босне и Херцеговине. [1]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Џемал Челић, Мехмед Мујезиновић, Сарајево: Сарајево - Издаваштво, 1998. - Стари мостови у Босни и Херцеговини.
  • Милан Гојковић, Београд: Научна књига, 1989. - Стари камени мостови.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]