ОШ „Херој Срба” Осипаоница

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Херој Срба” Осипаоница
Типдржавна
Основана1830.
ЛокацијаКнез Михајла бб
Осипаоница, Смедерево
Држава Србија
Веб-сајтhttp://osherojsrbaosipaonica.edu.rs/

ОШ „Херој Срба” Осипаоница, насељеном месту на територији града Смедерево, основана је око 1830. године.[1] Школа носи име Ивана Стефановића Србе, учесника Народноослободилачке борбе и народног хероја Југославије.

Први писани подаци о постојању школе су из 1836. године, забележени у црквеној књизи Октоихи, са првим учитељем је Петром Грујићем, када је школа била у старој црквеној згради. Школска зграда је сазидана тек 1921. године. У садашњем школском дворишту подигнута је 1933. године звонара висока 12 метара која је звонила пола сата пре почетка наставе и тиме обавештавала ученике да је време да крену у школу. Звонара је данас под заштитом као специфична грађевина. Она је на неки начи симбол ове школе.

Од 1953. године школа ради као осмогодишња, радила је у две смене, а настава се одвијала и у просторијама Дома културе и приватним кућама. Шездесетих година овај проблем је решен доградњом спрата, а 1986. године школска зграда је реконструисана, дограђена је ђачка кухиња са трпезаријом, као и санитарни чвор.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Heroj Srba. Edukacija. Приступљено 17. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]