ОШ „Херој Иван Мукер” Смедеревска Паланка

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Херој Иван Мукер” Смедеревска Паланка
ОШ „Херој Иван Мукер” Смедеревска Паланка
Типдржавна
Основана1954.
ЛокацијаВојводе Степе 20
Смедеревска Паланка
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.oshim.edu.rs/

ОШ „Херој Иван Мукер” Смедеревска Паланка је једна од градских основних школа, основана је 13. септембра 1954. године. Школа носи име Ивана Мукера, учесника народноослободилачке борбе и народног хероја.[1]

При самом формирању, у првој школској години, школа је имала девет одељења са 322 ученика и 15 наставника. Настава се обављала у две школске зграде: једну већу са пет учионица, канцеларијом за наставнике, директора и секретаријат и другу мању. Школски намештај је био веома скроман: скамије за два и пет ученика, понеки орман и школске табле. Због ограничених просторних могућности школа је радила у четири смене. Управа школе је уз помоћ зеједнице, наставника, ученика и њихових родитеља изградила, за непуна два месеца, зграду-полубараку у кругу школе, где се добила још једна учионица и радионица.

Од школске 1960/61. године у састав школе ушле су и четвороразредне школе у Малој Плани и Стојачку, као и истурена одељења. Школски савет у сарадњи са Скупштином општине Паланка, доноси одлуку да се подигне нова школска зграда-централна школа и школа у Стојачку.

Прва фаза нове школске зграде завршена је 1967/68. Школа је отворена са десет учионица и пратећим просторима и опремљена савременим намештајем. У следеће две године обезбеђена су средства за другу и трећу фазу где се гради још 23 учионице, фискултурна сала, школска кухиња, трпезарија, велика депонија за угаљ, библиотека, пратеће просторије и постројење за парно грејање.

Од школске 1972/73. године прешло се на формирање специјализованих учионица. За све предмете и наставнике формиране су адаптиране учионице за функционално извођење савремених облика и метода рада. Свака специјализована учионица опремљена је савременим училима и настава је подигнута на свренеми виши ниво.

Поред матичне школе у Смедеревској Паланци постоје и три издвојена одељења у Малој Плани, Стојачку и Баничини.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Heroj Ivan Muker. Edukacija. Приступљено 18. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]