Отправник возова

С Википедије, слободне енциклопедије
Отправник возова
Отправник возова Чешких железница
Занимање
Подручје рада
железнички саобраћај
Опис
Квалификацијесредња школа
Слични послови
диспечер возова

Отправник возова (саобраћајно-транспортни техничар) је радник на железници који је одговоран за регулисање железничког саобраћаја у једној станици.

Примарна дужност отправника возова је регулисање и обезбеђивање саобраћаја возова у његовој станици и на отвореној прузи до суседних станица. У то сврху, отправник прати кретање возова, рукује железничким сигналима који информишу возно особље, дочекује и испраћа возове, контролише састав возова, припрема и проверава пратеће возне исправе и регулише маневрисање унутар станице.

Додатно, у завистности од сврхе и величине станице, отправник се бави и комерцијалним пословима везано за путнике и робу: продаја и издавање путничких карата, пријем и надзор утовара и истовара робе за отпрему железницом.[1]

Традиционално, униформа отправника возова на многим европским железницама је укључивала црвену шапку и тамно-плаво одело.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Саобраћајно-транспортни техничар (отправник возова)”. Архивирано из оригинала 15. 6. 2018. г. Приступљено 12. 6. 2018. 
  2. ^ Поповић, Властимир (6. 4. 2010). Црвенкапе” поред пруге”. Новости. Архивирано из оригинала 2. 3. 2023. г. Приступљено 2. 3. 2023. 

[[Категорија:|*]]