Портал:Биологија/Зоологија октобар 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије
одрасли царски пингвин
одрасли царски пингвин

Царски пингвин (Aptenodytes forsteri) је највиша и најтежа врста пингвина. Ово је једина врста која цео свој живот проведе на Антарктику. Царски пингвини се углавном хране рачићима или крилом, док повремено могу да једу и мању рибу и лигње. У дивљини, ови пингвини живе око 20 година, док је забележен максимум од око 40 година.

Одрасли пингвини су просечне висине од 1,3 метара и тежине између 20 и 45 килограма. То су пете по реду најтеже данашње птице. Најтежа позната јединка је имала 46 килограма. Глава и крила су црна, трбух бео, леђа су плавкасто-сива, док је кљун љубичасто-роз. Са обе стране врата се налазе златна полукружна обележја. Царски пингвин поседује дебео слој перја који покрива цело тело осим ногу и унутрашњости крила. Перје чини непромочиви слој око пингвиновог тела.

Царски пингвини су изузетно друштвене животиње. Један од начина на који ови пингвини одржавају топлоту када температура падне или отпочну налети ветра јесте да се збију у гомилу. Гомила настаје када се окупе стотине, па чак и хиљаде мужјака. Ове птице се непрекидно крећу, полако се померајући од спољашњих, хладних кругова, ка топлом средишту, где нема ветра. Температура унутар те гомиле може достићи чак 25°С.

Више о царском пингвину