Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Биографија 49

С Википедије, слободне енциклопедије

Ремон Пулидор (фр. Raymond Poulidor; 15. април 1936.) је бивши француски професионални бициклиста у периоду од 1960. до 1977. Рођен је у Лимузину 1936. од родитеља Мартијала и Марије Пулидор. Радио је на фарми, а бицикл је почео да вози као мали, са 17 година је добио лиценцу, након успеха у тркама на локалном нивоу. На првој трци завршио је седми. Три године је возио као аматер, победивши једном Луизона Бобеа.

Професионалну каријеру почео је 1960. а већ наредне године освојио је Милано—Санремо, а две године касније освојио је Флеш Валон. Највећи успех остварио је 1964. године када је освојио Вуелта а Еспању. Његова каријера је била обиљежена чињеницом да је имао за противнике два изванредна возача, Жака Анкетила и Едија Меркса и никада није освојио Тур де Франс, није чак никада ни носио жуту мајицу на Туру. Трипут је завршио као други и чак пет пута као трећи, укључујући и последњи Тур који је возио са 40 година, освојио је седам етапа на Туру.

Од других трка, освојио је пет пута Критеријум Интернатионал, по двапут Критеријум ди Дофине и Париз—Ницу и једном Гран при дес натионс трку.

Пулидор је био први возач који је тестиран на дрогу на Тур де Франсу. Тестови су уведени на Туру 1966. у Бордоу, али је једини возач кога су нашли у хотелу био Пулидор. Током каријере водио је велико ривалство са Жаком Анкетилом. Анкетил је увек био успешнији, а Пулидор је стицао све већу популарност. Каријеру је завршио 1977. године.