Пређи на садржај

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 7

С Википедије, слободне енциклопедије

Лос Анђелес лејкерси (енгл. Los Angeles Lakers) амерички је кошаркашки клуб из Лос Анђелеса. Наступа у НБА лиги као дио Пацифичке дивизије у Западној конференцији. Утакмице на домаћем терену игра у Крипто.ком арени, коју дијеле са НБА тимом Лос Анђелес клиперсима, тимом из ВНБАЛос Анђелес спарксима и тимом из НХЛ-аЛос Анђелес кингсима. Једни су од најуспјешнијих тимова у историји НБА, са освојених 17 титула, што је рекорд који дијеле са Бостон селтиксима, за највише освојених титула у историји лиге. Држе рекорд и по највећем броју учешћа у великом финалу НБА, гдје су учествовали 32 пута до 2023. године, као и по броју изгубљених финала, изгубивши 15 пута. Освојили су и први трофеј новоустановљеног НБА купа тријумфом на завршном турниру у Лас Вегасу у децембру 2023. године.

Тим је основан 1947. након куповине угашеног тима — Детроит гемса, који су се такмичили у Националној лиги (НБЛ). Нови тим почео је да игра у Минеаполису, у Минесоти, под именом Минеаполис лејкерси. Као члан НБЛ лиге, тим је освојио титулу 1948. након чега је прешао да се такмичи у ривалској организацији — Кошаркашкој асоцијацији Америке (БАА), гдје је освојио титулу 1948. Лиге НБЛ и БАА су се спојиле 1949. у НБА, а Лејкерси су освојили титулу четири пута у првих пет година од оснивања нове лиге, предвођени Џорџом Мајканом. Током 1950-их, тим је имао финансијских проблема након што је Мајкан завршио каријеру и премјештен је у Лос Анђелес, прије почетка сезоне 1960/61.

Током 1960-их играли су шест пута у финалу и сваки пут су поражени од Бостона, чиме је отпочело њихово ривалство. Године 1979. Џери Бус је купио тим, а на драфту, изабрали су Меџика Џонсона као првог пика. Са Џонсоном и Абдул Џабаром, као и тренером — Петом Рајлијем, који је дошао 1981. и Џејмсом Вордијем, који је дошао 1982, Лејкерси су постали доминантни током 1980-их. Тим је добио надимак „шоутајм“, због брзог преласка из одбране у напад, који је предводио Џонсон. Играли су осам финала за девет година, од чега четири против Бостона и освојили су пет титула.

Током 1990-их нису успјели да се пласирају у финале лиге, а 1996. у тим је стигао Коби Брајант, који је учествовао на драфту директно након завршетка средње школе, као и Шакил О’Нил. У периоду од 2000. до 2002. заједно са тренером — Филом Џексоном, двојац је предводио тим до три титуле заредом, што је био други пут у историји да су освојили три титуле заредом, први пут од 1950-их, када су наступали у Минеаполису. Године 2008. у тим је дошао Пау Гасол, након чега су Лејкерси освојили двије титуле заредом — 2009. и 2010. послије чега нису успјели да се пласирају у финале током наредне деценије, а Брајант је завршио каријеру 2016. након чега Лејкерси нису успјели да се пласирају у плеј оф четири сезоне заредом. Године 2018. у тим је дошао Леброн Џејмс, а годину дана касније и Ентони Дејвис, који су предводили тим до титуле 2020. прве након десет година.

Лејкерси држе рекорд са најдужим низом побједа, са укупно 33 побједе заредом у сезони 1971/72. Укупно је 28 играча Лејкерса ушло у кућу славних и пет тренера. Четири играча која су играла за тим проглашена су за најкориснијег играча лиге — Абдул Џабар три пута, Брајант и О’Нил по двапут и Меџик Џонсон једном. Повукли су из употребе укупно 11 бројева.