Портал:Медицина/Изабрани чланак фебруар 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Зика вирус (ЗИКВ) је арбовирус из породице Флавивиридае и рода флавивирус, који је одговоран за појаву Зика грознице код људи. Ово је уједно и једини арбовирус који се преноси сексуалним путем, док још није познато да ли се може пренети са једне на другу особу попут грипа.

Вирус је први пут идентификован 1947. године код носилац вируса, мајмуна из шуме Зика, по којој је вирус добио име. Вирус се у наредним деценијама широко распростанио у тропске регионе Азије и Африке.

У 21. веку Зика вирус је одговоран за велику епидемију Зика грознице на острву Јап у Микронезији, где је вирусом било инфицирао скоро три четвртине становништва овог острва. Сматра се да се након ове епизотије, ЗИКВ у виду епидемија различитог интензитета све више ширио и тако освајао нова подручја. Тренутно хара Јужном и Латинском Америком и на неколико карипских острва (2016 године). Светска здравствена организација сматра да је разлог брзог ширења вируса тај што је болест доспела на нова подручја, у којима становништво није стекло имунитет.

Преноси га ујед зараженог комарца Aedes aegypti, који је одговоран и за ширење жуте и денга грознице. Клиничка слика Зика грознице слична је арбовирусној грозници. Код одраслих особа ЗИКВ изазива грозницу и осип, главобољу, болове у мишићима мада може проћи и без симптома, али код беба може довести до микроцефалија, услед које обим главе новорошенћета износи мање од 32 cm, што омета даљи развој детета.

Даље...