Портал:Немачка/Биографија јануар

С Википедије, слободне енциклопедије
Јохан Себастијан Бах
Јохан Себастијан Бах

Јохан Себастијан Бах (нем. Johann Sebastian Bach, 21. март 1685. Ајзенах28. јул 1750. Лајпциг) био је немачки композитор и оргуљаш из доба барока, широко признат као један од највећих композитора свих времена. Његова дела су запажена због интелектуалне дубине, техничког савршенства и уметничке лепоте. На мајсторски начин је комбиновао вокалну и инструменталну музику.

За живота је био познат као оргуљаш и клавсениста, док је његово композиторско стваралаштво било сматрано обичним послом професилоналног музичара 15-17. века који је стварао музику за пригоде на двору, у цркви или у граду. Са 17 година свирао је оргуље, клавир, виолину, певао у хору и био помоћник кантора. Каснније је радио као оргуљаш, дворски и црквени музичар и учитељ.

Јохан Себастијан Бах је један од најзначајнијих представника универзалног хуманизма у уметности. Творац је великог броја музичких облика који карактеришу барок као раздобље. Бавио се свим жанровима музике осим опере. У свом делу је сјединио музичке традиције протестантских хорова са традицијама аустријске, италијанске и француске школе. Био је непревазиђени мајстор полифоније.

даље архива