Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 03

С Википедије, слободне енциклопедије
Сателитска фотографија Заливске области
Сателитска фотографија Заливске области

Заливска област Сан Франциска (енгл. San Francisco Bay Area), такође позната само као Заливска област (енгл. Bay Area), је географски разновсна метрополитанска област која окружује залив Сан Франциска у северној Калифорнији. Заливска област је дом за више од седам милиона људи, и састоји се од градова, војних база, аеродрома, укомпонованих са регионалним, државним и националним парковима, расутих преко девет округа (десет по неким агенцијама) и повезаних великом мрежом путева, ауто-путева, железничких пруга и приградских система железнице.

Заливска област, за разлику од типичних метрополитанских области, садржи неколико истакнутих урбаних градских и приградских центара. Иако је сада Сан Хозе највећи град у Заливској области (прешао Сан Франциско на попису 1990), кроз већи део историје Сан Франциско је био највећи град, а и сада је остао главни центар региона.

Са процењеном популациом у 2005. години на 7.168.176 становника, Сан Хозе – Сан Франциско – Оукленд обједињена статистичка област је пета по величини консолидована метрополитанска област у Сједињеним Државама.