Портал:Фудбал/Изабрани октобар 2013

С Википедије, слободне енциклопедије
Стадион светлости
Стадион светлости

Стадион светлости (порт. Estádio da Luz; Естадио да Луз; званично Estádio do Sport Lisboa e Benfica) је фудбалски стадион у Лисабону, Португалија. Отворен је 2003. на месту старог стадиона. Стадион је домаћи терен ФК Бенфика, а капацитет стадиона је 65.647 седећих места.

Бенфикин навијачи га зову Катедрала (порт. A Catedral). Стари стадион је добио име у част Цркве Госпе од светлости (порт. Igreja de Nossa Senhora da Luz) и људи су га звали a Luz („Светлост“). Ово је стадион највише четврте категорије УЕФА и спада међу 25 стадиона са највећим капацитетом у Европи. Често га користи и фудбалска репрезентација Португалије.

Стари стадион Бенфике, који је носио исто име, изграђен је 1954. и имао је капацитет за око 130 хиљада са стајаћим местима, док је са седећим местима могао да прими 78.000 гледалаца. Године 2002. почело је фазно рушење стадиона да би се на његовом месту изградио нови. Последња утакмица на старом стадиону одиграна је на делимично срушеном стадиону 22. марта 2003. пред 50 хиљада између Бенфике и Санта Кларе (1:0).

Даље...