Портал:Хокеј на леду/Изабрани мај 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Лого савеза
Лого савеза

Савез хокеја на леду Чешке Републике, ЧСЛХ (чеш. Český svaz ledního hokeje, ČSLH) кровна је спортска организација задужена за професионални и аматерски хокеј на леду на подручју Чешке Републике.

Један је од четири Савеза који су учестовали у оснивању Међународне хокејашке федерације 1908. године. Седиште Савеза налази се у Прагу.

Зачетником хокеја на леду у чешкој сматра се професор Карловог универзитета у Прагу Ј. Грус који је први превео правила хокејашке игре на чешки језик. У лето 1908. у Прагу су већ основани и први хокејашки клубови, а на иницијативу професора Груса и челника прашке Спарте Емила Проказке кренуло се оснивање националног савеза. Оснивачка скупштина одржана је у Прагу 6. новембра 1908, а Савез је и формално основан 11. децембра 1908. године (под именом Бохемије).

Непосредно после оснивачке скупштине Савеза, делегати ЧСЛХ-а су учестовали на оснивачкој скупштини Међународне хокејашке федерације у Шамонију (15. новембра). Одмах по оснивању савеза кренуле су и интензивне активности у сврху промоције саме игре у земљи, те обезбеђивање потребних финансијских средстава за међународне турнире. Тако је у оквиру припрема за Европско првенство 1911. у Прагу гостовала екипа Оксфорд канадијанса, у то време најјачи тим у Европи, и екипа која је уједно представљала репрезентацију Велике Британије.

По оснивању заједничке државе са Словачком, ингеренције Савеза пренесене су на подручје обе земље, односно формиран је јединствени Чехословачки хокејашки савез (чеш. Československý svaz hokejový, ČSSH). Међутим јединствена хокејашка лига у којој су играли клубови из целе земље успостављена је тек 1931. године. Исте године, 17. јануара у Прагу је отворен први терен са вештачким ледом. Додатни ветар у леђа хокеју у земљи уследио је након освајања титуле европског првака 1933. чији је Праг био домаћин.

Даље...