Поугарје

С Википедије, слободне енциклопедије
Поугарје: Поглед са Корићанских стијена
Поугарје (у магли) испод Угарских стијена

Поугарје је подугачко, али релативно уско подручје дуж ријеке Угар (до 1878 Брзица), између планина Влашић и Ранча, са 20-ак села и заселака.[1] Протеже се од Витовља, под Корићанским и Угарским стијенама, до ушћа Угрића у дубоком кањону испод Кнежева. Ниско Поугарје је дуж ријеке, а околне падине локално се називају Високо Поугарје.

Поугарје (посебно обронци Ранче) је богато четинарским и мјешовитим листопадно-четинарским шумама. Горњи и средњи дио слива Угра још увијек има карактер салмонидних вода; сада само постоји (поточна пастрмка) и ријетко младица, а липљен је (у новијој историји) скоро нестао. Након изградње ХЕ Бочац, узводно даље нападају и циприниде; у неким сезонама све до Витовља. У околним шумама, између осталог, живи и крупна дивљач (лисица, вук, дивља свиња, медвјед и др.[2] У шипражју код ушћа Иломске, у заштићеном, ловишту, формирана је и исхрана звјери (укључујући јата гавранова). Пејзаж прије ушћа Иломска је нарочито атрактиван, са два скривена водопада, око три километра узводно.[3] Већи је висок чак 40 м, a (због конфигурације терена) сасвим је неупадљив с околног платоа.

Главнина Поугарје налази се у општини Добретићи.[4][5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Miroslav Džaja (1995): Pougarje i njegova okolica (monografija).
  2. ^ https://www.youtube.com/watch?v=zOUfivBaP6E.
  3. ^ „Go2bosnia.com[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 17. 05. 2014. г. Приступљено 12. 03. 2017.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  4. ^ Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.
  5. ^ Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Сарајево.