Разговор:Водни режим биљака

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Примање воде[уреди извор]

Овај поднаслов требало би изменити, јер је текст великом већином (~90%) преписан уместо препричан. Остатак је, пак, одлично прилагођен. Lakisan97 (разговор) 01:15, 16. септембар 2014. (CEST)[одговори]

Је л' може овако:
Водене биљке примају воду читавом површином тела, док копнене то чине преко корена. Узимање воде се врши коренским длакама и то на основу осмозе, тј. дифузије кроз ћелијске мембране.
Компоненте од којих зависи примање воде јесу: осмотски притисак, тургоров притисак, зидни притисак и сила усисавања.
Осмотски притисак је притисак који влада у ћелији као у концентрованом раствору и што је концентрација раствора већа, већи је и осмотски притисак.
Тургоров притисак представља притисак ћелијског садржаја на зид ћелије. Насупрот њему јавља се зидни притисак, који је истог интензитета као и тургор, али је супротног смера, тако да се ова два притиска међусобно поништавају.
Веза између осмотског и зидног притиска је сила усисавања. Она представља разлику осмотског и зидног притиска. Дакле, када је количина воде у ћелији мала, осмотски притисак је врло висок. Тада су тургор и зидни притисак једнаки нули, па је сила усисавања једнака осмотском притиску. Ћелија прима воду и тада тургор расте све док се не изједначи са осмотским притиском, па је тада сила усисавања једнака нули и ћелија престаје да узима воду ? --Miljan Simonović (разговор) 23:04, 16. септембар 2014. (CEST)[одговори]
Свакако да може. Lakisan97 (разговор) 00:05, 17. септембар 2014. (CEST)[одговори]