Разговор:Глава шећера (приповетка)

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Анонимни текст[уреди извор]

"Глава шећера" је први пут објављена (у наставцима), као и многе друге Глишићеве приповетке, у часопису "Отаџбина", 1875. године. Као основа за стварање ове приповетке Глишићу је послужила анегдота о глави шећера коју је срески капетан (овде је то Максим Сармашевић), у савезништву са својим пандуром (овде: Ђука) вешто користио за примање мита и богаћење.

Поменуту анегдоту М. Глишић је успешно развио у приповетку са више наративних токова, од којих су најдоминантнији историјат пропадања сељака Радана Радановића, с једне стране, и историјат материјалног и друштвеног уздизања капетана Сармашевића, с друге стране.

Милован Глишић је "обично своје приповетке делио на мање композиционе целине које су у старијим издањима биле обележене бројевима, а у новијим (су означене) звездицама". "Глава шећера" садржи четири такве целине. Унутар сваке од њих могуће је уочити мање таквих целина (сегмената).

Све ове садржинске/мотивске целине, наравно, нису једнаког обима, а ни важности, као ни улоге у композиционој структури "Главе шећера". Такође, ова "спољашња композиција" детерминисана је и специфичностима "унутрашњ композиције", која је, иначе, далеко значајнија за аналитички приступ књижевном делу.

Неке од набројаних и поднасловљених садржинских јединица добиле су статус засебних (заокругљених) целина - епизода, које имају чвршћу или лабавију везу са главном фабуларном нити.

Коментар[уреди извор]

 Коментар: Искрено, овај текст је бољи од самог чланка. Уз то, није преписан, макар не са интернета. Ваљало би некако податке убацити у садржину самог чланка. --Lakisan97 (разговор) 17:53, 22. април 2014. (CEST)[одговори]