Разговор:Електротехника

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Развој електротехнике као засебног студијског програма[уреди извор]

Дуго су се студије електротехнике водиле као засебан одсек на факултетима за физику. Тек крајем XIX века универзитети су почели да оснивају факултете електротехнике. Први је био Технички универзитет у Дармштаду, Немачка, који је основао први факултет електротехнике 1882. године у свету. 1885. године основан је на Универзитетском колеџу Лондон као први такве врсте у Уједињеном краљевству. Универзитет у Мисурију је први у САД основао департман за електротехнику 1886. године.


Развој Електротехничког факултета у Србији у блиској је вези са историјом универзитетског образовања у Србији. Прво високошколско предавање из области електротехнике одржано је давне 1894. Професор Стеван Марковић био је први предавач и оснивач Електротехничке катедре Инжењерског одељења Велике школе у Београду. Само четири године касније, професор Марковић је основао и електроинжењерску лабораторију. Од тада, електротехничке теме су се изучавале на Великој школи, а затим и на београдском Универзитету који је из ње настао 1905. Прве дипломе додељене су 1922. године.

После реорганизације Инжењерског одељења 1935. Машински одсек је постао Машинско-електротехнички одсек, на ком су до почетка 1937. оформљена су четири смера - машински, аеронаутички, енергетски и телекомуникациони. Због недостатка лабораторијске опреме, отварање четвртог смера (телекомуникације) је одлагано све до краја Другог светског рата. Године 1946. установљено је електротехничко одељење, које је 1948. прерасло у Електротехнички факултет, са смеровима Енергетика и Телекомуникације. 1955. године основан је нови смер - Физичка електроника.