Разговор:Милорадовићи

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Историјске чињенице потребне за податке о Милорадовићима[уреди извор]

Потпуно произвољно да неко мења и додаје непостојеће племићке титуле грофова Рабреновића или војвода Рабреновића зато што се изгледа презива Рабреновић. Нису сви Рабреновићи пореклом од Милорадовића, као што сви Петровићи нису Петровићи Његуши и сви Обреновићи нису пореклом од истоимене династије. Вандализам је мењати стално податке због тога што неко има уверење да је пореклом од Милорадовића. Цео чланак је написан на основу прецизних родословних података и других извора. Могуће је да има хиљаде потомака Милорадовића али нсиу признати. Дајет податак макар једног истраживња које би могло да потврди да су неки од Рабреновића пореклом од Милорадовића, етнолошко истраживање Ердељановића, Цвијића било кога. Породична предања су често потпуно непоуздана. У етнолошким истраживњима у Црној Гори одваја се породична легенда као мит о пореклу од Немањића, од научно истраженог родослова појединог братства.

Писац чланка.

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 188.2.49.183 (разговордоприноси) | 19:07, 3. септембар 2010.


Честитам на раду који сте објавили, са пуно историјских чињеница и објективној обради истих. Имам једно питање: да ли је војвода Радосав који се помиње у турском дефтеру из 1477. године као старешина џемата нахије Горња Морача, припадник породице Храбрен Милорадовић, у шта ја лично верујем? Види: Др. Бранислав Ђуђев "Нови подаци о најстаријој историји Брдских племена" Историјски записи година 3., књига 12., свеска 1.. У то доба је Горња Морача припадала Херцеговачком Санџаку, а синови војводе Стјепана Милорадовића, како сте ви то навели у Вашем раду, имали су своја имања у више нахија Херцеговачког санџака и помињу се у турским дефтерима из 1468.-1479. као спахије тимарници. Војвода Петар Милорадовић је био главар у Хуму и старешина џемата Храбрена. Можда ово питање ће разрешити и неке Ваше и моје дилеме. Унапред хвала на коментару.

С поштовањем, Антоније Лакетић — Претходни непотписани коментар оставио је корисник ‎212.200.81.48 (разговордоприноси) | 10:27, 23. март 2012.

Рабреновићи или Храбреновићи[уреди извор]

Рабреновићи или Храбреновићи су породица која је много старија од Милорадовића (грана настала од Милорада Храбреновића). Постоји неколико теорија о настанку Храбрена. За мене, након дугог проучавања, истинита је она теорија коју можемо наћи код Јосипа Гелчића који у књизи Грофови Тухеља говори о томе да су Храбрени настали у Дубровнику од морнара Добријевића који је ту дошао из Зворника пре 1360. године. Сматрам да је породица основана пре 1280. године, да су били поморско-војнички сталеж и да је један од чланова породице, због своје изузетне храбрости, добио надимак Храбри од чега касније настаје Храбреновић. За сада толико.— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 109.228.119.39 (разговордоприноси)