Разговор:Риђани (племе)

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Само сам пренео следећи коментар са странице Риђани (племе), јер му тамо није место:

Mole Vas upravo Riđani , da ne širite laži i velikosrpsku mitomaniju . Riđani nisu niti najmanje nikakvi srbi.

Napisali smo u prethodnom osvrtu tko smo i što smo . Tipicno za srbe . Prijavit cemo vase drsko izrugivanje povijesti .


Корисник:Drazetad

Преносим текст објављен на мојој страници за разговор од аутора горе написаних реченица.

Pitas me , šta mi nije jasno sa Riđani - pleme . Nije mi jasno otkud nekome pravo pisati da je netko Srbin , a desetke literatura , pa i na netu , postoje o porijeklu Riđana .

Prisvajanje tuđeg nije dobro . Pozivaš se na jednog srpskog autora ...

Dakle, kad ti Crnogorci ne zamjeraju , mi hoćemo .

Opstali smo toliko pokoljenja i uvijek u nametnutim borbama , neće nas nitko trpati u koš sa kojim nemamo veze.

Sve što sam napisao o povijesti-historiji mojih predaka ti je u najboljoj namjeri da se objasni dio koji je znan .

Sukus svega je da Riđani nisu zapravo ni Hrvati , a Srbi još manje . Mi smo toga svijesni i opstali smo na ovim prostorima od doba prije rimljana , pa svih pošasti u dvije tisuće godina i više.

Dakle povijesno i činjenicno mi smo Iliri . Pravi starosjedioci ovih prostora . Stoga nemože se tolerirati drsko izrugivanje činjenica , nismo izumrli .

Pratim već par godina desavanja oko navodnih izumrlih plemena crne gore i njihova čuđenja kako imaju gotovo iste kape i velike slicnosti sa Hrvatima iz Dalmacije i Like . Čitam dosta i o srpskoj povijesti i smeta me zamagljivanje i nebuloze. Baca ljagu na jedan narod .

Pokušao sam stupiti u kontakt sa Crnogorcima , no za sada nismo se sporazumili . Dakle , moji preci poticu upravo iz jezgre Riđana, mjesta u današnjoj Crnojgori . Ta podrucja su naselili Hrvati prije nego se i spomenuo Srbin na dalekim daljinama .

Izvori toga su od Ruskih povijesnicara , sve do dosta velikog poklapanja sa hrvatskim povisnim napisima . Da bi rano turski upadi na prostore danasnje Crnegore ostali zapisani da se bore protiv žestokog otpora crvenih Hrvata , kako su zvali mjestane veceg dijela danasnje Crnegore.

Napisao sam i dio sacuvane usmene predaje , da je nase pleme se uslijed duzih okrsaja sa sve cescim i brojnijim turcima , pocelo se rasipati.

Nasi su se uputili sa Hrvatima prema Dalmaciji . Epoha duzeg vremenskog perioda , uz stalne gubitke i ne zadrzavanje dugo na istom mjestu. Vremensko razdoblje je relativno i ovisilo je u mnogome i kako su se vodje uspile zdogovoriti pod turcima , jer su dobar dio u mirenjima i turskim probijanjeima za dalje , zivjeli i pod turskim upravama uz odredena prava . Ovisno o izmjenama turaka i prava , borili su se ili samo bjezali dalje . Tako da je opisana stoljetna epoha naseg dijela plemena , od Riđana do Dubrovackog zaledja , pa prema Dalmatinskoj zagori , a dio se osuo prema hercegovini . Nadalje, selo Riđane kraj Hrvatskog kraljevskog grada Knina je otisak naseg bivanja i nedaca pred turcima .

Daljnja seoba je bila duz Dalmatinske obale i cesce Dalmatinske zagore , sve do Like gdje su moji preci duze vremena obitavali . Povlacenje i seoba duz Hrvatske je uz mnoga druga plemena i tada vec obitelji , trajala uz nedace i manevre turaka , gladi i bolesti . Ocita militiriziranost mojega plemena , ocitava se u dokumentima iz 16 i 17 stoljeca u sluzbovanju nas Ilira u Hrvatskim bojnama.

Slijed se poklapa i vodi dalje preko Karlovca , srednje Hrvatske . Poslije prvih poraza mrskih turaka koji nisu uspili u pohodima na zeljeni Bec , slabila je njihova moc . Izgubili su bitku kod Siska , velika Ilirsko-Hrvatska pobjeda. Slijed nas ide kako se turci povlace i od odbijanja turaka iz Slavonije , moji Riđani su ovdje od kud ja sad pišem . Granicari na rijeci Savi - Slavonski Brod , rimska Marsonia , negdasnji Brod od 750 godine prvi pisani spomen u Hrvatskoj pisanoj povijesti .

Predlazem da je razumno , informirati se i citati sta drugi govore , pisu , tek tada se može nesto sigurnije ustanoviti. Citam povijest Srba , Crne Gore i BiH , nesto i misticnih Madara , da bi se shvatila prenesena usmena predaja nasih predaka i zapisi svih strana . Bez toga nema prave i cinjenicne Istine .

Stoga moramo reagirati na drsko i bezobzirno srpsko podmetanje .

Nismo izumrli i svijesni smo sebe .

Pozdrav od Riđana !

Корисник:Drazetad Наставак текста написаног 22. март 2015. на мојој страници за разговор.

Riđani pleme[уреди извор]

Dakle ne radi se o nikakvoj provokaciji . Moja obitelj i oko 2oo članova plemena Riđan , zive u Hrvatskoj .

Moje prezime je Riđan , a naši preci , kao i ja mojoj djeci , prenosimo sa koljena na koljeno naše postojanje . I dešavanja i odakle smo se našli i kako u Slavoniji .

Vidim da neke vrijeđa i napis - Povijest ? Iako smo svijesni sebe i nakon toliko vremena i nedaća , uz asimilaciju sa Hrvatima , nebi trebalo biti čudno , da pišem Hrvatskim jezikom .

A nevjerne , pozivam da ukucaju za početak , u google - stare Hrvatske povijesne karte , te telefonski imenik Hrvatske na prezime ( plemena ) Riđan . Neznam da li ce i vama odmah izbaciti sta i nama u Hrvatskoj , no pokušajte .

Nadalje , po povijesnim izvorima i desecima autora , pogledajte kada i od kud , sve do juzne Albanije su u naše zemlje (Ilira) prodrli Hrvati.

Srbija je tada nepostojeca , odnosno poznata Srpska prezimena sadrzana su u malom prostoru Raške . Gledajte gdje su Bugari , gdje crvena Hrvatska , bijela, panonska .

Meni zanimljiva za ovu temu je crvena Hrvatska , asimilacija starosijedilaca od strane provale Hrvata . Crvena Hrvatska uz probleme, sa katolicanstvom traje sve do 17 vijeka kada se naše narode pokusava posrbizirati - popravoslaviti .

Nadalje , na Srpskoj vikipediji - pod nazivom White Serbs ( ukucajte u google) dolazak Srba , uociti cete gdje su Srbi i Hrvati na podrucju danasnje Ceske , Njemacke oko 560 -te godine. A gdje danas izvorni Srbi , Lužićki Srbi .

Da li je ikome cudno , sto su , na Srpskoj stranici prenesen povijesni dokument - karta , Srbi pokraj Hrvata , daleko manji i na daleko manjem prostoru ... Tako da nije cudno , da su Hrvati kao tada brojniji ratnički narod , probili sve do danasnje juzne Albanije , a Srbija se svela na Rašku... Poslije desetke ratova i imigracija i turaka , broj Hrvata se smanjuje .

Bez predrasuda citati i procijeniti gdje su mitovi i procijepi .

Pogledajte karte bez predrasuda ... Корисник: 5.39.155.56