Разговор о категорији:Атентатори

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Атентатор?Гаврило није отишао у Аустрију и жарио палио убијао....

Човек је убио једног смрдљивка ништа друго.....зар нам није довољно што серу по нама по осталим википедија морамо то и сами...па ми неби били срби да није тако.... --нико 19:35, 4 Нов 2004 (CET)

  • Бити атентатор није само по себи негативно. У свему томе он није отишао у Аустрију да убије Фердинанда, већ је он живио у Аустрији! БиХ је анексирана Аустро-угарској 35-40 година раније. ОГРОМНА је разлика између окупације и анексије. --Милант 12:45, 5 Нов 2004 (CET)
    • тај човек је сигурно нешто боље заслужио.... надам се да ће неко то исправити који има мало више појма о Гаврилу Принцип.... Поздрав --нико 13:06, 5 Нов 2004 (CET)

"разлика између окупације и анексије" да исто као сто је нато имао реч Колатерална штета (измишљена реч која се до тада није користила - бобмардовања Србије и Црне Горе, кратко та реч им је била, да неморају рећи ми смо данас уместо неке касарне или војске сјебали школу или дечје обданиште...) јебат га боље звучи? --нико 13:40, 5 Нов 2004 (CET)

Да ли је Гаврило Принцип био атентатор[уреди извор]

Историјска чињеница је да је Гаврило Принцип убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију на Видовдан 1914. у Сарајеву. Према својој дефиницији атентат јесте управо убиство високог државног функционера или неке јавне личности велике моћи, тако да ово у сваком случају јесте био атентат, синтагма "Сарајевски атентат" се провлачи кроз многе историјске уџбенике. Извршилац атентата јесте атентатор и у овом случају то јесте Гаврило Принцип. Заиста не знам шта је ту спорно. Ми Гаврила Принципа и стављамо у ову енциклопедију и у уџбенике због овог атентата и не знам чему та жеља да се он не класификује као атентатор. Гаврило Принцип је био поносан на тај атентат, због тога је и умро, и ми немамо права да му га одузимамо. То јесте био повод за Први светски рат, али из тог рата Србија је изашла као победник и ослобођене су од аустро-угарске власти све јужнословенске земље. Ја још увек не видим ништа негативно и ништа нетачно у томе што је Гаврило Принцип овде наведен као атентатор. Нисам свезнајући, али су ми познате многе чињенице из историје, нарочито са ових простора. Дакле, није у питању непознавање чињеница... --Djordjes 20:43, 5 Нов 2004 (CET)

  • зар је морало баш тако га представити овде злочинац атентатор и готово.... то ми је сметало, мислим да је мало више заслужио на овој википедији, достоњије би било да се тај човек као живо биће описао и ко је он упште био пре него је извршио тај наведени атентат (за мене је он урадио само оно што требао свако тада да уради чињеница ништа друго) па тек из те теме онда навести атентат.... (ал обећано то ћу ја урадити чим дођем до података) ти како хоћеш историчару мој... --Нико 22:01, 5 Нов 2004 (CET)
  • И даље се упорно тврди да бити атентатор значи бити злочинац. То и јесте тачно, уколико је тачно да је припадник паравојних формација у рату злочинац (у Босни - сва војска муслимана и хрвата, све српске гарде и сл. четници, партизани, герила (ослобођење кубе, фидел, че гевара, углавном у грађанским ратовима и револуцијама паравојне формације одрађују посао).
    • Ја сам поносан на Гаврила зато што је био атентатор. И не само зато, већ и зато што је био Анархиста!!! Надам се да није злочинац и због тога... --Милант 22:20, 5 Нов 2004 (CET)
    • Био је оно што и јесте НАРОДНИ ХЕРОЈ па макар само за мене :) у Сарајеву где извршен наводни Атентат скинули плочу са зида да неподсећа на зло (наравно под налог Босанске владе) --Нико 22:34, 5 Нов 2004 (CET)
  • Нема сумње да је Гаврило Принцип заслужио бољи третман него што има, надајмо се да ће бар на српској Википедији то бити исправљено. Ја верујем у ваша обећања и чекам... Иначе, може се видети да ја нисам учествовао у прављењу чланка о Гаврилу Принципу, само сам поправио недоследност око његове године рођења. Осим Гаврила Принципа, могао би се осветлити боље и рад организације "Млада Босна" којој је припадао и Иво Андрић и због тога такође, као и Гаврило Принцип лежао у затвору. У затвору је Иво Андрић написао своја прва значајнија дела "Експонто" и "Немири"... Никола, теби желим добродошлицу на српску Википедију и надам се да ћемо на њој продуктивно сарађивати. --Djordjes 22:44, 5 Нов 2004 (CET)
  • хвала :) што се тиче продуктивности нас неколико што сваки дан понешто урадимо и када би тако остало мислим да би било добро, није довољно погледати колико пријављених има...ја се осећам добро међу вама :)....надам се да нисам никога увредио јер налазимо се на дискусију и мислим да треба своје мишљење рећи па макар било и погрешно, јер докле причамо једни са другим дотле је све уреду, ако се неко осећа увређеним ја се извињавам поготово Мир Харвену...има овде посла до гуше само штета што нам се њих више непридружи на рад... морам вам признати и сигурно сте приметили да ми матерњи језик неиде баш најбоље јер сам такорећи одрастао код швабурије... Поздрав --Нико 22:57, 5 Нов 2004 (CET)