Разговор с корисником:Милош/Архива1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

--Goldfinger 21:19, 20 мај 2005 (CEST) Ja sam novi clan, jos se jako lose snalazim i ja sam krirao članak o Telforu. Nije mi jasno zasto treba da se prebaci na ćirilicu ?



Hello. Please can you provide your user ID at m:requests for permissions so you can be made a sysop. You will find this at Посебно:Preferences where it says Ваш интерни ИД број је .... Thanks. Angela (en) 14:36, 6 Јул 2004 (CEST)

Одговор из Бугарске[уреди извор]

Здраво, Милош. Прочитао сам твој предлог у Амбасади бугарске Википедије, али нисам баш схватио о чему се ради:) У ствари, ја радим то, што не може да уради ниједна организација - пишем своје чланке на бугарској Википедији. На жалост, мислим да не знаш бугарски, иначе лепо би било да их погледаш. Списак тих чланака можеш да пронађеш на мојој корисничкој страни. Хари 13:09, 14 Јул 2004 (CEST)

Неки предлози[уреди извор]

Милоше, малопре сам ти послао мејл са неким предлозима

--Djordjes 15:50, 15 Јул 2004 (CEST)

Захтев за брисање[уреди извор]

Можеш да обришеш страну Страна која не постоји? (Да ли бисмо овај поступак требали да направимо јавнијим?) Никола Смоленски 00:30, 16 Јул 2004 (CEST)

Обриши и Гугл. Никола 02:15, 16 Јул 2004 (CEST)

Zasto menjas clanak o cirilici? Kakve veze imaju pravoslavni narodi i cirilica? -- Sergivs

Ne mogu da pišem ćirilicom. To se protivi mojim političko-moralnim shvatanjima. Razumi me. I nije mi problem da menjam svaki put jer clanak ne odgovara istini skroz. Mada sam tek sad video da si popravio dosta. Samo izbaci ono o pravoslavnim narodima i ja sam zadovoljan. Pismo i vera ne idu zajedno. -- Sergivs

Ta stranica o cirilici najvise odgovara istini. -- Sergivs

Прикључење[уреди извор]

Ево и овде сам се прикључио. Занима ме да ли имамо поруке као у енглеској википедији - {{stub}} и тако то. Такође колико је овде активно страница као што су гласање за "Featured Article". Било би добро да имамо анкету за српске називе таквих страница. Како се постаје администратор на српској википедији?

Пуно поздрава Avala 17:18, 16 Јул 2004 (CEST)

бирократа админ[уреди извор]

можеш ли ми објаснити мало боље разлику између бирократе и администратора.

Avala 17:43, 16 Јул 2004 (CEST)

stub=patrljak prema recniku.

  • Бирократа има право да неког корисника учини администратором. Све детаље о бирократи можеш сазнати на страни на Мети. --Милош 17:48, 16 Јул 2004 (CEST)

Ако је корисник бирократа да ли је и администратор. Да ли може да нпр. брише непримерене текстове?

Avala 17:52, 16 Јул 2004 (CEST)

  • Да, може. Бирократа је администратор са додатним привилегијама. Мени се чини да тамо на Мети очекују да одлежиш неко време као администратор да би постао потом бирократа. Нисам сигуран да ће мени дати бирократска права (управо сам конкурисао). Једино што може да ме "вади" је то да српска Википедија нема бирократу. --Милош 17:55, 16 Јул 2004 (CEST)

Био бих ти захвалан када би ми дао тачан линк где могу да се номинујем за Администратора. Avala 18:01, 16 Јул 2004 (CEST)

  • Дао сам ти на твојој страни:

Немамо доста темплејт страница и треба их направити. Управо сам добио потребу да кренем са тим... Уосталом, имамо пуно тога што треба урадити. За сада се администратор постаје преко преко стране на Мети. Ја сам једини администратор и нисам бирократа (сматрао сам да још увек нема потребе за тако нечим). Пошто си други који се јавља, очигледно је да нам треба неки бирократа. --Милош 17:38, 16 Јул 2004 (CEST)

Evo ja sam se prijavio za administratora na toj adresi. Koja je procedura za dobijanje? Nesto kao glasanje ili kako? Koliko im vremena treba? Gde odgovovaraju od donesenoj odluci? Hvala unapred na odgovorima.

Avala 18:17, 16 Јул 2004 (CEST)

  • Треба им два-три дана. Обично одговарају или на тој страни или на некој од твојих страна (на Мети или овде). Обично нема гласања, него они погледају да ли радиш и тако то. Хвала на препорукама за бирократу :-) --Милош 18:21, 16 Јул 2004 (CEST)
  • Још једно упутсво: прочитај целу страну на Мети. Треба да урадиш одређени ритуал тим поводом да би знали да си то баш ти. Ја то нисам урадио зато што сам већ администратор и зато што би ваљда требало да упамте то. За оне који хоће да буду администратори (те их ови не знају), потребно је да испишу коју реч на својој страни итд. Прочитај упутство. --Милош 18:25, 16 Јул 2004 (CEST)

Превођење интерфејса[уреди извор]

Пратите најскорије измене на Википедији овде. Добродошли! Погледајте такође и: Википедија FAQ, Википедијине смернице (посебно правила именовања, неутрална тачка гледишта), и најчешће грешке на Википедији.

Ако желите да Википедија успе, веома је важно да не додајете материјал ограничен туђим ауторским правима. Правна одговорност би могла да повреди пројекат, па вас молимо да то не радите. Погледајте такође скорашњу мета дискусију (http://meta.wikipedia.org/wiki/Special:Recentchanges).

Je tekst sa "Скорашње измене". Da li je moguce vrsiti izmene u ovom tekstu? Ili bilo kom drugom "specijalnom" tekstu?

Avala 19:03, 16 Јул 2004 (CEST)

Да и тога се тиче онај апел. То су измене у преводу интерфејса. Имаш линк на насловној страни. --Милош 19:33, 16 Јул 2004 (CEST)

Значи, да нпр. на Расправа о преводу интерфејса, важећи превод, страна 1 ,,,,,,, променим оно што сматрам за погрешно или ако имам неку бољу идеју?

Avala 20:47, 16 Јул 2004 (CEST)

Појаснио сам на самој страни, коју сам и изменио делимично. Треба мењати у "предлогу" а давати коментаре на главној страници. --Милош 03:20, 17 Јул 2004 (CEST)

Hello Милош, are now a bureaucrat.

You can make sysops using the Special:makesysop page. There are instructions on using this at m:Bureaucrat. If you have any problems, let me know on my talk page at en, or leave a note on m:Requests for permissions. Good luck. Angela 00:05, 17 Јул 2004 (CEST)

According to Посебно:Listusers, you are a bureaucrat. Try logging off and back on again. Let me know if that doesn't help. Angela 01:41, 17 Јул 2004 (CEST)

Sorry, I don't know what the problem is. I've relisted you at m:Requests for permissions so that another steward can try. Angela 02:00, 17 Јул 2004 (CEST)

Честитам![уреди извор]

Свака част што си постао Бирократа. Ја сам такође постао Администратор. Нормално већ имам проблем а то је обуздавање корисника Јово. Надам се да нећу ни имати потребу за тим и да зе ВикипедијА радити нормално без вандала.

Поздрав Avala 13:23, 17 Јул 2004 (CEST)

Е, па хвала и честитке и теби :-) Требало би да се посаветујемо са људима на Мети како да се доследније побринемо о спречавању вандала. --Милош 15:39, 17 Јул 2004 (CEST)

Још нешто-Који нам је превод за REDIRECT? Avala 14:15, 17 Јул 2004 (CEST)

преусмерење --Милош 15:39, 17 Јул 2004 (CEST)

И још нешто...како правимо категорије? Avala 14:17, 17 Јул 2004 (CEST)

Па, специјалне су стране, тако да одеш на и имаш форму за унос. Него, стварно је добро ове расправе изместити са личних страна и ставити их на неко одговарајуће место. Узмимо, на пијацу, па да тамо разврставамо током рада неки FAQ илити НПП. --Милош 15:39, 17 Јул 2004 (CEST)

napravio sam Template:Патрљак Avala 15:24, 17 Јул 2004 (CEST)

Да ли да користимо Википедија:Пијаца или пијаца или Пијаца?

Avala 15:45, 17 Јул 2004 (CEST)

Установио сам малопре своју грешку. Значи, користи се страна Википедија:Пијаца, као што и треба. --Милош 15:50, 17 Јул 2004 (CEST)

блокирање[уреди извор]

Наравно али мислим да им ипак треба дати неких дан два блокирања да охладе главу. А они који пишу по википедији као да је ово неки форум-е те треба блокирати на јако дуго. Макар док ова википедија не постане мало јача. Мислим да тај корисник треба да схвати да брисање садржаја не долази у обзир. Што се тиче IP адреса верујем да већина провајдера користи фиксни IP макар то видим по EUnetu код кога је адреса увек иста за сваког корисника.

Поздрав Avala 16:06, 17 Јул 2004 (CEST)

На дајал-апу се не користе фиксне ИП адресе, већ динамичке. То важи за све провајдере (јер ако имаш 1.000 ИП адреса а имаш 5.000 корисника логичније ти је да се свих 1.000 ИП адреса дели него да дајеш кориснику по ИП адресу). За то се користи сервис DHCPD. Друга је ствар са сталним пословним везама (чак се и сталне приватне везе, што омогућавају ПТТ и Верат у Београду за врло мало новца остварују путем динамичких ИП адреса), али је број пословних корисника јако мали. (Ово ти говорим пошто радим као администратор; а могу те упутити и на литературу која ће ти то појаснити, мислим да су добра објашњења на енглеској Википедији.) --Милош 16:57, 17 Јул 2004 (CEST)

Мислим да би једноставније било да направимо редирект страницу да са пуног имена САД и СССР иде на ове стренице. Мислим брже би ибло него да мануелно мењамо свуда. Јави шта мислиш о томе!

Moja IP adresa na PTT a i na EUnet je UVEK ista!!! Pretpostavljam da to vazi za male mreze o cemu ti pricas. Zao mi je sto sam blokirao celu mrezu jer sam poistovetio s ve mreze sa mojima koje zaista i jesu ogromne pa pretpostavljam da imaju puno IP adresa.

Avala 01:08, 18 Јул 2004 (CEST)

  • Хм. Што се тиче разумевања Интернета и додељивања ИП адреса, предлажем ти да почнеш од en:Internet. Треба да стекнеш мало ширу слику о томе како све то функционише. --Милош 02:04, 18 Јул 2004 (CEST)

Hvala lepo na toj adresi ali mislim da nisi shvatio o cemu pricam. Trenutno se uvodi IPv6 a u Aziji i neki veci sistemi jer se blizi granica izjednacenja broja korisnika i moguceg broja IP adresa. Na mojoj KDS PTT mrezi svaki korisnik ima svoju IP adresu, to takodje vazi i za dialup a i za EUnet dialup. Kada bi se u krug vrtela jedna te ista adresa to bi izazvalo mnoge probleme-npr. na sajtovima na kojima je zabranjen ulazak dva puta sa iste adrese-npr.ankete. Puno ljudi ne bi moglo da pristupa mnogim stranicama. Zao mi je da poistovecujes ceo internet sa npr. akademskom mrezom koja je i siromasna a ima i malo korisnika. Eunet sam ima nekolika desetina hiljada korisnika.

Avala 12:49, 18 Јул 2004 (CEST)

  • На КДС-у ПТТ-а постоји динамичко додељивање ИП адресе и ако ти није спроведено, ствар је тога што нису још увек активирали софтвер. Цена 256Kbps у Београду је око 200 евра а ти исти проток плаћаш нешо мање од 30 евра зато што си приватан корисник и не очекује се да ћеш имати пуно искоришћење (зато је и јефтиније). Са друге стране, провајдер жели да се осигура да ти на том месту не држиш неки сервер са ког би ишао стални саобраћај. Зато ће ти (ако није) доделити динамичку адресу и мењати је једном дневно.
  • Што се dial up-а и IPv6 протокола тиче, ствари нису тако једноставне. Целокупна инфраструктура наших провајдера је на IPv4 мрежи, тако да би њима било потребно да уложе пуно новца не би ли то понудили. (А што се источне Азије тиче, тамо већ коју годину ради једино 3Г мобилна телефонија, док о њој овде можемо само да сањамо.) Прикачи се десетак пута на Еунет у различитом добу дана, уради на Windows-у 'ipconfig' иѕ command prompt-а, а са неког од јуникса уради 'ifconfig' (не податке о маски и не податке о гејтвеју). Видећеш да ће ти се адресе евентуално два-три пута поклопити. IPv6 је у овом тренутку научна фантастика за Србију. Погледај и одредницу en:IPv6 да би се упутио шта је тај протокол, како се примењује и како ће се применити. Иначе, у тест фази у Србији опсег IPv6 адреса има једино Верат. Академска мрежа има преко 100.000 корисника, а због концепције рада сви иду преко једног прокси сервера (можеш погледати одредницу en:Proxy server да би видео о чему се ради). --Милош 13:52, 18 Јул 2004 (CEST)

Vracanje obrisanih tekstova[уреди извор]

Nije mi jasan potez vracanja tekstova koji su obrisani. Na ovu Vikipediju sam dosao misleci da ih vec nema. Sledeci tekstovi:

  • Умро председник Хрватске Фрањо Туђман - tekst kopija Franjo Tudjman clanka sa glupim imenom
    • Овај текст садржи податке из живота Фрање Туђмана. Треба га саставити са одредницом "Фрањо Туђман". Покушао сам да га пребацим на "Фрањо Туђман", али одредница већ постоји. Дакле, неко то треба да учини, а ако нема текста неће моћи то учинити. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)
      • Ovaj tekst je identican tekstu Фрањо Туђман i ne vidim razlog da ga cuvamo?Avala 13:03, 18 Јул 2004 (CEST)
        • Обрисано, у праву си. --Милош 14:03, 18 Јул 2004 (CEST)
  • МЕЂЕДОВИЋ i sl. - ovo nije Wikisource
    • Кад будемо имали српски Викисорс ову одредницу ћемо пребацити тамо. Сада она постоји овде и нема потребе губити податке због тога што немамо могућности да га поставимо негде. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)
  • Erih_Koš - lepo sam objasnio da ima ogromni cirilicni tekst i da je ovo nepotrebno
    • Краћи или дужи, текст је. Може се тражити скраћење, али не и избрисати га. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)
      • Postoji tekst Ерих Кош! Zasto cuvamo Erih_Koš koji ima jednu recenicu ako je cirilicni pet puta veci i bolji-to stvarno nema smisla i zloupotreba je wikipedije zatrpavanjem duplim tekstovima. Vikipedija je vec i onako spora a mi je samo jos vise gusimo nepotrebnim stvarimaAvala 13:03, 18 Јул 2004 (CEST)
        • Обрисано, у праву си. --Милош 14:03, 18 Јул 2004 (CEST)
  • Есперанто - sadrzi npr. recenicu "Есперанто - језик за Вас!"! Jel to neka brosura?
    • Есператно је језик и имамо лош текст о њему. То, опет, не значи да одредницу треба брисати, већ је треба мењати. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)
      • Ne nego lepo treba da obrisemo pa ponovo, zato sto je ovaj tekst kakav je sad veoma ne-neutralan.
        • Промени садржину, избриши те делове. Овде се не рекламира Нивеин шампон него учење једног језика. Одредница је лоша, али је треба поправити а не -- брисати. Избриши део који говори о томе да је "есперанто језик за вас" и сличне глупости; или, још боље, потруди се па преведи са енглеског текст о есперанту, па замени овај лош текст. Иначе, линкови на овој страни су потпуно добри. --Милош 14:03, 18 Јул 2004 (CEST)
  • EMMA_GOLDMAN - na engleskoj vikipediji momentalno se brisu tekstovi koji su samo slika
    • Постоји њена слика заједно са линковима на њене текстове. Кад неко буде хтео да испише нешто више о њој, имаће могућност. За сада та страна служи као централна за још две. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)
    • Opet kazem na engleskoj vikipediji ovakvi tekstovi ne mogu ni da prenoce. Jednom sam napravio tekst sa jednom recenicom i slikom i odamh je stiglo upozorenje da imam vrlo malo vremena pre nego sto tekst bude bio obrisan ako ne dodam jos nesto.Avala 13:03, 18 Јул 2004 (CEST)
      • С тим да енглеска Википедија има 300.000 чланака а српска нема ни 1.000. У том смислу, нама толеранција мора бити већа. --Милош 14:03, 18 Јул 2004 (CEST)
  • 21. DA LI JE ANARHIJA MOGUĆA - ovaj tekst je bio vrhunac uzasa hvala bogu iako pise da si ga vratio nema teksta na stranici.
    • Ово је текст (тачније, део књиге) социолога Александра Беркмана. Као такав треба ићи на неки Викисорс, а док таквог нема, добро му је место и овде. Вратио сам га, а ти ниси ставио упитник на крају (21. DA LI JE ANARHIJA MOGUĆA?). --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)
      • Tuzno je sto je pokazatelj broja tekstova na srpskoj vikipediji potpuno pogresan. Ovde ima samo nekolicina dobrih tekstova. Ostalo su ili datumi iz kalendara ili ovakvi glupi tekstovi za koje nisam ni siguran da mozemo da objavljujemo tek takoAvala 13:03, 18 Јул 2004 (CEST)
        • Дакле, напиши добре текстове, па ће се однос променити. --Милош 14:03, 18 Јул 2004 (CEST)
    • Преко свега, највећи проблеми са овим текстовима су: нису исписани ћирилицом, што је у овом тренутку основно писмо српске Википедије (док не пронађемо неке методе по којима би и латиничке стране биле решене), као и врло лоше именовање наслова и неуклопљеност у структуру Википедије. То треба решити а не -- брисати текстове. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)

Moje misljenje je da u korenu treba saseci ovakve tekstove i da ne treba biti blag. Zasto si ih vratio sve redom?

  • Људи су нешто урадили. Требало би да научиш да поштујеш туђ рад. Сви имамо поприлично мана, као и сама ова Википедија. Али, надам се да и ти сматраш да сви тежимо и побољшању Википедије и свом личном напретку. Ако говориш о текстовима о анархизму, на енглеској Википедији имаш много већи број много дужих чланака о њему. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)
  • Иначе, слажем се у ставу око оног антисемитског текста, с тим да и ту одредницу треба исправити и избацити антисемитизам из ње; а и ићи ка објективности. Опет, мислим да сам и сам погрешио што сам поново обрисао то, али, какогод. Кад будем имао времена, преуредићу ту страну. --Милош 02:00, 18 Јул 2004 (CEST)

Tekstovi o anarhizmu treba da postoje ali kao neutralni i uopsteni a ne kao tekstovi koji je velicaju i gde je svaka recenica zavrsena sa znakom UZVIKA! Procitaj malo tekstove i na engleskoj vikipediji. Pogledaj i kakvi se tamo tekstovi brisu. Mnogo normalniji od ovih. Jednostavno zna se sta je enciklopedija! Za one koji su smislili da brisu i pisu kako im padne na pamet engleska vikipedija nije mesto. Tamo nema mesta anarhiji. Sa druge strane sr viki je utociste za takve ljude koji bi svoju ideju da izguraju kako znaju i umeju. Avala 13:03, 18 Јул 2004 (CEST)

  • У питању су лоши преводи сасвим солидних текстова (Александар Беркман и Ема Голдман, колико сам могао да видим). Треба их средити, али их нема потребе брисати. Иначе, дефиницију анархизма у Британици дао је анархиста Петар Кропоткин. Тако да не видим зашто ми не бисмо имали дефиниције анархизма од стране (данас мртвих) анархиста. Друго је то што их треба средити, што треба радити на томе и што се то не постиже преко ноћи. --Милош 14:03, 18 Јул 2004 (CEST)

Република Српска, туризам? Da li je ovaj tekst pribliznog kvaliteta za jednu enciklopediju? Avala 15:19, 18 Јул 2004 (CEST)

  • Дакле, као и претходно: исправи што ти смета. Видим да је текст "поетски надахнут", али говори о нечему. Хајдемо овако: Отворићу страницу са називом типа "Стратгегија развоја српске Википедије" на којој ћемо моћи да разговарамо, тематски, о томе шта би требало стављати а шта не на њу. --Милош 19:05, 18 Јул 2004 (CEST)
  • Сматрам, као што сам и рекао претходно, да нисмо толико развијени да можемо бацати текстове тек тако. Узмимо, када будемо имали 15.000 одредница (у које би било укључено и око 3.000 годишњих и дневних), моћи ћемо редиговати став и забранити даље постављање неквалитетних текстова и лоших патрљака. Чак и у том случају, последња ствар коју администратор треба да ради јесте улажење у вредносне судове о одређеним текстовима. --Милош 19:05, 18 Јул 2004 (CEST)
  • Узмимо, ако неко идеје везане за религију нису блиске, он није позван да брише странице које се тичу религијских тема. Може дискутовати, додавати или мењати неке делове ако се не слаже, али искључиво са неког "објективног" становишта. Узмимо, има право ако стави примедбу на констатацију "Бог је створио земљу", која се износи као истина; али нема право ако се буни против констатације "хришћанство каже да је Бог створио земљу". Такође, ако се преноси текст неког теолога и налази место управо као текст теолога, опет, потпуно је бесмислено исправљати речи неког ко је нешто рекао, па макар и стајало "Бог је створио земљу". --Милош 19:05, 18 Јул 2004 (CEST)
  • А, брисање је стварно последња мера. Ето, онај антисемитски текст представља неки поглед. Лично, да није било тог испада, оставио бих текст уз исту назнаку да га треба исправити. --Милош 19:05, 18 Јул 2004 (CEST)

Београд[уреди извор]

ајде мало акције. Погледај шта сам радио на Београд па ајде и ти мало и сви уопште да се активирамо јер и ово што имамо од текстова 90% су патрљци.Ниси гласао за мене као администратора

Avala 19:23, 18 Јул 2004 (CEST)