Сахту Дене и Метис свеобухватни споразум о потраживању земљишта

С Википедије, слободне енциклопедије

Сахту Дене и Метис свеобухватни споразум о потраживању земљишта (енгл. Sahtu Dene and Metis Comprehensive Land Claim Agreement) је свеобухватан споразум о имовинском захтеву између Круне са Канадске стране и Денеа и Метиса у области Сахту на северозападним територијама, са друге стране.

Споразум су 6. септембра 1993. године у Тулити (тада званој Форт Норман) потписали шефови племена Сахту Дене, председници Метиса, министар за индијска питања и премијер северозападних територија, који је постао званичан ефективно од 23. јуна 1994. године.[1][2] Споразум је модеран уговор који је заштићен чланом 35 устава Канаде.[3]

Споразум укључује признавање власништва Сахту Денеа и Метиса над 41.437 км² земљишта у долини реке Макензи. Ово укључује подземна или минерална права на 1.813 км² земљишта.

Влада Канаде се сложила да преговара о споразумима о самоуправи на основу заједнице до заједнице са пет Сахту заједница у Колвил Лејку, Форт Гуд Хоуп, Тулита, Делин и Норман Велс.

Заједнице „Сахту Дене” и „Метис” примили су неопорезиву уплату од 75 милиона (1990. долара) у периоду од 15 година. Они примају удео у годишњим приходима од ресурса од развоја у долини Мекензи према споразуму, укључујући удео у хонорарима за нафту и гас Норман Велса.

Преговарачки услови у вези са производњом нафте из 1944. године према Споразуму о доказаној области Норман Велса налазе се у Поглављу 9.

Сахту Дене и Метис задржавају ексклузивно право на замкарење и право на лов и пецање на целој површини од 280.238 квадратних километара која укључује Велико медвеђе језеро.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sathu Dene and Metis Comprehensive Land Claims Agreemnet (PDF). Ottawa: Government of Canada. 1993. ISBN 0662212185. Приступљено 5. 4. 2021. 
  2. ^ „Plain Talk Info Fact Sheets: The Sahtu Dene and Metis Comprehensive Land Claim” (PDF). Government of Canada. 
  3. ^ „Implementation of modern treaties and self-government agreements”. Crown-Indigenous Relations and Northern Affairs Canada. Government of Canada. Приступљено 5. 4. 2021.