Портал:Канада

Из Википедије, слободне енциклопедије


Canada Maple Leaf.svg
Добродошли на


Cartella rossa.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
Лабрадорско море

Лабрадорско море (енгл. Labrador Sea; фр. Мer du Labrador; дан. Labradorhavet) представља ивично море Атлантског океана смештено између Лабрадора и Гренланда. На северу је преко 300 км широког Дејвисовог пролаза повезано са Бафиновим заливом.

Настало је у палеоцену, пре неких 60 милиона година услед раздвајања Северноамеричке и Гренландске тектонске плоче.

Површина басена је око 841.000 км², а максимална дубина износи 4.316 м.

Лабрадорска депресија настала је у палеоцену, пре 60 милиона година раздвајањем северноамеричке и гренландске плоче. Процес раздвајања ове две масе престао је пре 40 милиона година. Седименти који су се током креде наталожили на дну плитког мора које је раније прекривало подручје налазе се испод континенталног одсека. Почетни период раседања пратиле су вулканске ерупције које су на подручју Дејвисовог пролаза и Бафиновог залива оставиле моћније наслаге базалтних стена.

Даље...

Cartella rossa.jpg
Wikinews-logo.png
Nuvola apps kedit.png
   

Wikinews-logo.png Канада на Викивестима

Cartella rossa.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Рајан Гозлинг

Рајан Томас Гозлинг (енгл. Ryan Thomas Gosling, 12. новембар 1980, Лондон, Онтарио) је канадски глумац и музичар. Започео је каријеру још као дечак у емисији Клуб Микија Мауса која се емитовала на каналу Дизни, да би затим наступао у низу других забавних емисија намењених породици попут Are You Afraid of the Dark? (1995), Goosebumps (1996), Breaker High (1997–98) и Young Hercules (1998–99). Прву значајну улогу остварио је у филму The Believer (2001) где је играо неонацисту који је по рођењу био Јевреј. Познат је по својим улогама неприлагођених момака у независним филмовима Убиство по ставкама (2002), The Slaughter Rule (2002), The United States of Leland (2003) и Stay (2005).

Гозлинг је скренуо на себе пажњу шире публике 2004. године главном улогом у роматничној драми Бележница, за коју је награђен са четири награде које додељују гледаоци ТВ компаније Фокс узраста од 14 до 17 година и једном филмском наградом коју додељују гледаоци МТВ-ја. Његов приказ професора који је кокаински зависник у филму Пола Нелсона из 2006. донео му је номинацију за Оскара, а за лик Ларса, социјално незрелог усамљеника из филма Ларс има девојку је 2007. био у конкуренцији за награду Златни глобус. Исте године је играо и у трилеру Пукотина чија се радња већим делом одвија у судници.

Даље...

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија
Види још: Минипортали