Портал:Канада

Из Википедије, слободне енциклопедије


Canada Maple Leaf.svg
Добродошли на


Cartella rossa.jpg
Wikinews-logo.png
Nuvola apps kedit.png
   

Wikinews-logo.png Канада на Викивестима

Cartella rossa.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Џејмс Гослинг, 2005. године на JavaOne конференцији

Џејмс Артур Гослинг (енгл. James Arthur Gosling; у близини Калгарија, 19. мај 1955) је софтверски инжењер, најпознатији као творац програмског језика Јава.

Гослинг је 1977. године дипломирао из области рачунарства на Универзитету Калгари. Докторирао је 1983. године на Универзитету Карнеги Мелон, такође из области рачунарства, а наслов његове доктрорске дисертације је гласио „Алгебарска манипулација ограничења“. Његов ментор на докторату је био Раџ Реди. Док је радио докторат, написао је једну верзију текстуалног едитора, који се звао Гослинг Емакс и био је намењен за Unix оперативне системе, а пре него се придружио фирми Sun Microsystems, изградио је мултипроцесорску верзију Unix-, као и неколико компајлера и система електронске поште за пословне кориснике.

Од 1984. па све до 2010. године, Гослинг је радио за Sun Microsystems. Познат је као творац програмског језика Јава. Он је 2. априла 2010. године напустио Sun Microsystems, којег је недавно купила Oracle Korporacija. Разлог одласка, Гослинг је написао на свом блогу, у којем каже: „Све што могу да кажем је, ако бих био искрен и говорио истину, учинио бих више штете него користи.“ Откако је Oracle Korporacija преузела Sun Microsystems, имао је веома критички однос према њој у интервјуима.

Даље...

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораШведскаШпанија
Види још: Минипортали