Слатка Ерменгарда

С Википедије, слободне енциклопедије
Слатка Ерменгарда
Оригинални рукопис
Настанак и садржај
Ориг. насловSweet Ermengarde
АуторХ. Ф. Лавкрафт
ЗемљаСАД
Језикенглески
Жанр / врста делапародија
Издавање
Датум1943.

„Слатка Ерменгарда” (енгл. Sweet Ermengarde) је комична приповетка коју је амерички писац Хауард Филипс Лавкрафт написао под псеудонимом „Перси Симпл” између 1919. и 1921. године; проучаваоци Лавкрафта наводе да је ово „једино пишчево дело фикције које се не може прецизно датирати”.[1] Први пут је објављена у колекцији С ону страну сна (1943).

Синопис[уреди | уреди извор]

Прича је пародија на љубавне мелодраме, усредсређена на Етил Ерменгарду Стабс и њене везе са злобним носиоцем хипотеке Хардманом, ишчекиваним спасиоцем Џеком Менлијем и вереником Алџерноном Реџиналдом Џоунсом.

Пријем[уреди | уреди извор]

Енциклопедија Х. Ф. Лавкрафта описује ову причу (заједно са приповеткама „Сећање на др Самјуела Џонсона” и „Ибид”) као једну од Лавкрафтових „комичних драгуља”. Енциклопедија такође сугерише да је прецизнија мета ове Лавкрафтове сатире био писац Фред Џексон, чији романи често „имају управо ону врсту невероватности заплета и сентименталности радње која се пародира у 'Слаткој Ерменгарди'.”[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Joshi, S.T.; Schultz, David E. (2004). An H. P. Lovecraft Encyclopedia. Hippocampus Press. стр. 257—258. ISBN 978-0974878911. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]