Стари мост у Мостаћима

С Википедије, слободне енциклопедије
Стари мост
Стари мост у Мостаћима
Опште информације
МестоМостаћи
ОпштинаТребиње
Држава Република Српска
ВласникРепублика Српска
Надлежна установа за заштитуРепублички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске

Стари мост у Мостаћима или Мост на Бари премошћује ријечицу Бару. Налази се у градском насељу Мостаћи у Требињу.

Опште карактеристике[уреди | уреди извор]

Припада групи тзв. малих сеоских камених мостова који су грађени на нужним комуникацијама у херцеговачком кршу и то на мањим ријекама, понорницама и потоцима.[1] Тачно вријеме изградње Старог моста у Мостаћима није познато, али из самог назива села ( Мостаћи ) може се претпоставити да је веома стар.

Стил градње[уреди | уреди извор]

Рађен је на традиционално конзервативан начин, највјероватније од стране домаћег градитеља. Мост је изграђен у сеоској рустикалној форми од ломљеног камена са два преломљена лука. Сводови и чеони зидови изведени су у сухозидини, само грубо приклесаним каменом са најближег налазишта. Форма није дефинисана, тако је прелом у врху прешао у заобљење. Ширина лукова је различита, један је 2,6 m ширине, а други 2,25 m. Подножје моста ојачано је бетонским темељима. На удаљености од 5 m, узводно од Старог моста, изграђен је 1998/1999. године нови бетонски мост преко кога се одвија саобраћај.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović (1998). Stari mostovi u Bosni i Hercegovini. Sarajevo: Sarajevo - Publishing. ISBN 9958210592.