Супрасл (река)

С Википедије, слободне енциклопедије
Супрасл
Супрасл у околини села Стуђанки
Опште информације
Дужина93,8 km
Басен1844,4 km2
Пр. проток9,86 m3s
Сливбалтички
Водоток
Изворсеверно од села Тополани
В. извора151 m
УшћеНарев
Географске карактеристике
Држава/еПољска
НасељаВасилков, Михалово, Супрасл
ПритокеСоколда, Плоска, Ђерњјаковка, Пилњица, Бјала, Чарна, Гжибовка, Слоја
Река на Викимедијиној остави

Супрасл (пољ. Supraśl, некада Спшонсла - пољ. Sprząśla) је река у источној Пољској. Супрасл је десна притока реке Нарев (пољ. Narew) која целим својим током протиче кроз Подласко војводство. Дугачка је 93,8 km, а површина њеног слива износи 1844,4 km². Река настаје из мочвара северно од села Топлани (пољ. Topolany). Горњим током Супрасл протиче кроз Книшињску прашуму (пољ. Puszcza Knyszyńska), а река пролази и кроз насеља: Михалово (пољ. Michałowo), Гродек (пољ. Gródek), Супрасл (град) (пољ. Supraśl), Василков (пољ. Wasilków) и долази до предграђа Бјалистока. Супрасл се улива у Нарев на 299,8 km тока те реке, у селу Злоторија (пољ. Złotoria).

Главне притоке су: Соколда (пољ. Sokołda), Плоска (пољ. Płoska), Ђерњјаковка (пољ. Dzierniakówka), Пилњица (пољ. Pilnica), Бјала (пољ. Biała), Чарна (пољ. Czarna), Гжибовка (пољ. Grzybówka), Слоја (пољ. Słoja).

Река је богата пастрмком и липљанима.

Супрасл је извор пијаће воде за Бјалистоцку агломерацију. У новембру 2007. године је почела мелиоризација реке, а планирано је да се она изврши и на целом речном кориту. Радови на уређењу корита су изазвали и критике дела јавности која сматра да се овим радовима река уништава и да они могу изазвати поплаве у низводним деловима реке[1].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Чланак о мелиоризацији реке Архивирано на сајту Wayback Machine (30. март 2008), Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]