Портал:Пољска

Из Википедије, слободне енциклопедије

Портал Пољска

Flag of Poland.svg
Пољска је држава у Средњој Европи са 38.626.349 становника и површином од 312.685 km². Граничи се са Немачком на западу, Чешком и Словачком на југу, Украјином и Белорусијом на истоку, Литванијом и Русијом (Калињинградском области) на северoистоку. Пољска је једна од чланица Европске уније. Главни и највећи град Пољске је Варшава. Валута у Пољској је злот. Пољска држава постоји преко 1.100 година.
Више о Пољској...

Изабрани чланак

Фредерик Шопен

Фредерик Франсоа Шопен (фр. Frédéric François Chopin, пољ. Fryderyk Franciszek Szopen) (1. марта 1810, Желазова Вола, Пољска17. октобра 1849, Париз, Француска) је био пољски композитор и пијанист романтизма.

Најистакнутији представник пољске музичке културе и један од најзначајнијих пијаниста и композитора свих времена. У својој двадесетој години Фредерик Шопен се сели у Париз са циљем да се усаврши. До тада је већ компоновао своја два клавирска концерта. Био је први западни композитор који је у класичну музику унео елементе словенске музике. Његове мазурке и полонезе још данас представљају темељ пољске народне класичне музике.

Шопен је често имао проблема са здрављем и умро је са 39 година после дужег боловања од туберкулозе.

Више о Фредерику Шопену

Изабрана слика

Рафтинг на реци Дунајец.
Рафтинг на реци Дунајец.

Архива изабраних слика

Да ли сте знали да...

Бјаловиеска прашума


Обавештења

  • Уколико пишете неки чланак клицу везан за Пољску, на дно додајте шаблон {{клица-Пољска}}

Биографија

Марија Склодовска Кири

Марија Склодовска Кири (пољ. Maria Skłodowska-Curie; 7. новембар 1867, Варшава4. јул 1934, Саланш, Француска) је позната физичарка и хемичарка пољског порекла. Имала је француско и пољско држављанство. Већи део живота је провела у Француској, а тамо је и започела научну каријеру. Вршила је истраживања из хемије и физике. Жена је Пјера Кирија, а мајка Еве Кири (фр. Eve Curie) и Ирене Жолио Кири (фр. Irène Joliot-Curie).

У њена највећа достигнућа спадају: рад на теорији радиоактивности, техникама раздвајања радиоактивних изотопа као и откриће два нова хемијска елемента - радона и полонијума. Под њеним личним надзором вршена су, прва у свету, испитраживања о могућности излечења рака помоћу радиоактивности. Један је од оснивача нове гране хемије - радиохемије.

Двострука је добитница Нобелове награде, први пут 1903. године, из физике, заједно са мужем и Анријем Бекерелом за научна достигнућа у испитивању радиоактивности, а други пут 1911. године из хемије, за издвајање елементарног радона. Она је до данас остала једина жена која је Нобелову награду добила два пута.

даље...

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала Пољска, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области која припада Пољској недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Млава (Пољска), Сејм, Лешек I Бели, Национални парк Магура, Ћеханов

Потребно проширити:
Јаков Лудвиг Собјески, Станислав Лубомирски, Лех Качињски, Станислав II Август Поњатовски, Марћин Кромер

Остали портали

Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија
Види још: Минипортали