ХК Еспо Блуз

С Википедије, слободне енциклопедије
ХК Еспо Блуз
Espoo Blues
Основан 1984.
Угашен 2016.
Боја дреса      
Дворана Барона арена
Капацитет 7.017
Тренер Финска Јирки Ахо
Капитен Финска Ким Хиршовиц
Лига Хокејашка лига Финске (Liiga)
Веб сајт blues.fi/

ХК Еспо Блуз (фин. Espoo Blues) некадашњи је професионални фински клуб хокеја на леду из града Еспоа. Основан је 1984. године и такмичио се у елитној хокејашкој лиги Финске Liiga. Клуб је званично банкротирао по окончању сезоне 2015/16.

Своје домаће утакмице игра у дворани Барона арена у Еспоу, капацитета 7.017 места за хокејашке утакмице.

Историјат клуба[уреди | уреди извор]

Клуб је основан у фербуару 1984. под именом Киеко-Еспо (фин. Kiekko-Espoo) и већ исте сезоне кренуо је са такмичењима у Финској другој дивизији (трећи квалитетни ниво финског лигашког хокеја). Пласман у виши ранг такмичења обезбедили су 1988, а од 1992. играју у елитном рангу, у СМ-лииги.

Након што су прве две сезоне у елтном рангу такмичења завршавали на 11. и 12. месту на табели, у сезони 1994/95. остварили су и први пласман у плеј-оф, а већ у сезони 1997/98. успели су да се пласирају у полуфинале плеј-офа (сезону завршили на укупно 4. месту).

Клуб у лето 1998. мења име у садашње Еспо Блуз, и сели се у дворану Барона (тада ЛенсиАуто арена) у којој и данас игра.

Највећи успех остварили су у сезони 2007/08. када су лигашки део такмичења завршили на 2. месту, а касније успели и да се пласирају у финале плеј-офа. У финалу су изгубили од екипе Оулун Керпета. И наредне сезоне остварили су исти пласман у лигашком делу такмичења, с тим што су тада изгубили у полуфиналу плеј-офа, поново од Керпета.

Поред сениорске екипе, клуб Еспо Блуз има оформљене и екипе са играчима до 20, до 18 и до 16 година које се такмиче у одговарајућим такмичењима.

Дрес са бројем 33 који је носио један од најбољих играча клуба Тимо Хирвонен (данас помоћни тренер) повучен је из употребе.

Успеси[уреди | уреди извор]

  • Сребрна медаља у првенству Финске: 2 пута (2008. и 2011)

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]