Цвеће (алманах)

С Википедије, слободне енциклопедије

Цвеће
Типалманах
УредникГеоргије Лазаревић
Оснивање1829.
Језиксрпски
Укидање1829.
ГрадПешта

Цвеће (алманах) је издато у две свеске, 1829. године у Пешти.[1]

Издавач[уреди | уреди извор]

Издавач Цвећа је Георгије Лазаревић (1808-1872?). Посвећено је Јеврему Обреновићу, брату кнеза Милоша.

О зборнику[уреди | уреди извор]

Цвеће носи пун назив: Цвеће. Сочињенија и преводи за поученије, увесељеније и забаву. (Cveće : sočinenīi︠a︡ i prevodi za poučenīe, uveselenīe i zabavu: Die Blumen, sv. 1-2.)[2] Алманах нема календарски део. Штампан је у две свеске 1829. године.[3]

Садржај[уреди | уреди извор]

Доситеј Обрадовић заузима прво место по броју објављених прилога, у поређењу са осталим писцима. Две Доситејеве шаљиве песме: Плач за два петака и Песма за петака објављене су у првој свесци, а у другој три поучне приче из наравоученија уз басне: Пјесна о избављенију Сербије и писмо Павлу Соларићу из 1804. године. Ови текстови, изузев свечане оде аустријском ослобођењу Србије 1789, спадају у поучно-шаљиву литературу.

Поред тога, објављена је непотписана Ода на Београд 1821. год, Качићева песма о Милошу Обилићу, "народна песма" Лов цара Стефана.

Као и у осталим српским алманасима тог доба, и овде су објављене моралне приповетке и драме: Жене у Вајнсбергу, Рихард Маквил, Портре, и драма Пријатељи. Приповетка Портре је хумористичка прича морално- сентименталне теме, која садржи критику друштвених нарави и понашања. Драма Пријатељи, потписана са А.Б.В. појавила се у посебном издању под именом Лазара Лазаревића, што можда може указати на њеног аутора.

Од осталих прилога ту су неколико прилога са темом из античке историје, мала збирка афоризама, морални есеј Корист правог пријатељства.

Сарадници[уреди | уреди извор]

Једини писац чије је име потписано испод објављених прилога је Доситеј Обрадовић. Остали чланци су објављени само са иницијалнима или анонимно.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Цвеће”. digitalna.nb.rs. Приступљено 26. 5. 2022. 
  2. ^ „Цвеће”. worldcat.org. Приступљено 26. 5. 2022. 
  3. ^ „Cveće – književni almanah”. serijskepublikacije. Приступљено 26. 5. 2022. 
  4. ^ Деретић, Јован (2016). Алманаси Буковог доба. Зрењанин: Sezam Book. стр. 53-59.