Црква Светог Трипуна у Мрковима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Трипуна у Мрковима
Основни подаци
ЈурисдикцијаКоторска бискупија
Римокатоличка црква
Оснивање1866. година
МестоМркови, Луштица
ДржаваЦрна Гора

Црква Светог Трипуна у Мрковима, храм је из 1866. године[1] и припада Которској бискупији Римокатоличке цркве. Налази се између села Мркови и Клинци.

Пут од главног пута (за ауте) до цркве је поред два сухозида. Изнад полукружних врата је на оштећеној плочи натпис на латинском и спомиње се 1866. година. Изнад натписа је кружни прозорски отвор у облику розете, од стакла и гвожђа, а изнад тога је звоник са малим звоном. Црква има два прозора, са обје стране, а полукружна олтарска апсида нема прозорски отвор. У цркви су клупе, на зидовима је неколико икона и крст.

Парох луштички протојереј Никола Урдешић је рекао да се Луштичани православне вјероисповијести са посебним поштовањем опходе према овом и храму Госпе Кармилске у Росама. У цркви Светог Трипуна бискуп которски годинама уназад служи мису у недјељу по празнику Светог Трипуна. Претходних деценија су бискуп и вјерници долазили и на Божић и Васкрс, али сада све мање. Кључ од цркве Светог Трипуна и саму цркву чувао је дјед Николе Урдешића. Бринуо се о њој током многих деценија и он је отварао сваке недјеље. По предању, његови преци су саградили храм Васкрсења Лазаревог и када дјед заврши потребне суботње радње (попали кандила, очисти храм, звони уочи недјеље), он је то исто ишао да ради у храм Светог Трипуна.[2] То је једна од двије црква на Луштици посвећене Светом Трифуну, а друга је православна. Неке сцене комедије Игла испод прага из 2016. године су снимане и код ове цркве.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ 89 crkava hercegnovske opštine, br. 78. 
  2. ^ Луштица - мала Света гора. Архивирано из оригинала 17. 08. 2021. г. Приступљено 23. 08. 2021. 
  3. ^ Игла испод прага.