Adobe Photoshop

Из Википедије, слободне енциклопедије
Адоби фотошоп
енгл. Adobe Photoshop
Adobe Photoshop CS5 icon.svg
Photoshopcs5.png
Развој Адоби системс
Најновија верзија CS6 (13.0) / 23/04/2012.
Писано у C++
ОС Mac OS X
Мајкрософт виндоус
Лиценца ЛУКК
Веб адреса http://www.adobe.com/products/photoshop/family/

Adobe Photoshop или једноставно Photoshop је рачунарски програм за обраду слика. Аутор програма је компанија Адоби системс. Тренутно је тржишни лидер међу професионалним програмима на пољу обраде и прављења дигиталних фотографија.

Прво издање овог програма изашло је у фебруару 1990. године и то само на платформи Mac OS. Издање за виндоус објављено је тек у новембру 1992. године (Photoshop 2.5).

CS6 је 13. главна верзија Photoshop-a (Фотошоп)[1] и има два различита издања: основни (Basic) и проширени (Extended). Adobe Photoshop Extended је укључен у свим Adobe Creative Suite понудама осим у Design Standard, који има основно издање програма. Ово је иначе последња стандардна верзија, пошто је Адоби прешао на нови Creativ Cloud (креативни облак) систем, у ком више неће бити нових издања, већ ће се промене додавати како која буде прошла тестирање и корисник ће увек имати најновију верзију. Са Creativ Cloud-ом, је уведен и систем претплате на месечном и годишњем нивоу, па више није неопходно куповати програм. Тренутна верзија је прилагођена за коришћење на 27 језика.

.PSD формат фајла[уреди]

Стандардни Photoshop фајл има екстензију .PSD, и у оквиру њега се могу сачувати подаци из комплетне историје стварања коначне верзије слике, као што су слојеви са маскама, транспарентност, текстови са стиловима (ефектима) и уопште све промене доступне употребом алата у програму. Фајлови се могу сачувати и у формату великог броја познатих фото-екстензија (JPG, PNG, BMP, TIF, GIF итд)али са различитим, углавном мањим, бројем података.

Додаци[уреди]

Могућности Photoshop-а могу бити проширене додацима који се понашају као минијатурни уредници. Најчешћи облици додатака су филтери који пружају различите ефекте за слике. Adobe Camera RAW (такође позната као ACR и Camera RAW) је посебан додатак који Адоби испоручује бесплатно. Пре свега се користи за читање и обрађивање сирових слика тако да их можете обрадити у Фотошопу. Овај додатак се покреће онда када покушате да отворите сирову датотеку. Као и сваки други додатак, ACR је наведен у менију Help → About Plug-In. Такође се може отворити помоћу Адоби бриџа; кликните на било коју слику и изаберите File → Open in Adobe Camera RAW.

Најомиљенији међу модним фотографима је свакако Liquify, који омогућава корекцију фигуре модела, затим Lens Correction за фотографије грађевинских објеката, споменика, Vanishing point за уклапање у перспективу и многи други.

Како је Photoshop убедљиво најпопуларнији, а важи и за најбољи, графички програм за обраду слика, око њега се развила читава индустрија ових додатака. Најпознатији пакети су:

 • Додаци за корекцију боја (Alien Skin Software,[2] Nik Software,[3] OnOne Software,[4] Topaz Labs Software,[5] The Plugin Site,[6] etc.)
 • Додаци за специјалне ефекте (Alien Skin Software, Auto FX Software,[7] AV Bros.,[8] Flaming Pear Software,[9] etc.)
 • Додаци за 3D ефекте (Andromeda Software,[10] Strata,[11] etc.)

Примена[уреди]

Photoshop данас има веома широку примену, користе га и графички дизајнери за стварање дигиталних уметничких слика, реклама, као и комплетног корпотативног имиџа, модне фотографије...а користе га и аматери за побољшање својих породичних фотографија, исправку експозиције, "црвених очију", улепшавања за профилне фотографије. Понекад, због нестручног коришћења, настају грешке које су популарне за дељење на друштвеним мрежама. Занимљиво је и то, већ је ушло у жаргон, да је нека слика која је обрађена - "фотошопована", без обзира да ли је рађена у Photoshop-у или неком другом графичком програму.

Часописи[уреди]

Његову популарност прати велики број часописа који помажу корисницима да боље овладају програмом. Најпознатији су:

 • Photoshop Creative [12]
 • Photoshop User [13]
 • Practical Photoshop [14]
 • Advanced Photoshop Magazin [15]

Наводи[уреди]

 1. ^ Званична страница, Приступљено 10. 10. 2013.
 2. ^ „Alien Skin Software website“. Alien Skin Software, LLC Приступљено 10. 10. 2013. 
 3. ^ „Nik Software website“. Nik Software Inc Приступљено 10. 10. 2013. 
 4. ^ „OnOne Software website“. onOne Software Приступљено 10. 10. 2013. 
 5. ^ „Topaz Labs website“. Topaz Labs, LLC Приступљено 10. 10. 2013. 
 6. ^ Harald Heim. „The Plugin Site“ Приступљено 10. 10. 2013. 
 7. ^ „Auto FX Software website“. Auto FX Software Приступљено 10. 10. 2013. 
 8. ^ „AV Bros. website“. AV Bros. Приступљено 10. 10. 2013. 
 9. ^ „Flaming Pear Software website“. Flaming Pear Software Приступљено 10. 10. 2013. 
 10. ^ „Andromeda Software website“. Andromeda Software Inc Приступљено 10. 10. 2013. 
 11. ^ „Strata website“. Strata Приступљено 10. 10. 2013. 
 12. ^ Photoshop Creative
 13. ^ Photoshop User
 14. ^ Practical Photoshop
 15. ^ Advanced Photoshop Magazin

Погледајте још[уреди]

Спољашње везе[уреди]