Blago Crvene planine

С Википедије, слободне енциклопедије
Korice A. LMS-4 Blago Crvene planine. Autor naslovnice: Galiano Feri, 1968.

Blago crvene planine je sveska strip serijala Zagor objavljena u Srbiji u Lunov magnus stripu #4. Sveska je izašla 1969. godine i koštala 5 dinara (1 DEM, 0,33 $).

Ovo je treća epizoda Zagora ikada objavljena u Srbiji, tj. bivšoj Jugoslaviji. Prva je bila ZS-13 Nasilje u Darkvudu, a druga ZS-17 Klark Siti (iako se na naslovnoj stranici Klark Sitija nalazio Teks Viler.)

Originalna epizoda[уреди | уреди извор]

Epizoda je premijerno objavljena u dve separatne sveske #37-38 u Italiji u izdanju Bonelija u julu-avgustu 1968. godine. godine. Sveske su nosile naslov #37 L'ultima sfida[1] i #38 Prigiorinero[2]. Epizodu je nacrtao Franko Donatelli.

Prethodna i naredna sveska[уреди | уреди извор]

Ovov je prva epizoda Zagora u LMS. Naredna je bila Zarobljenici "Crvene veštice" (LMS-7).

Cena epizode na tržitu polovnih stripova[уреди | уреди извор]

Ovo je najcenenjija epizoda Zagora. Na tržištu polovnih stripova dosegla je cenu od 3.7000-4.200 €.[3][4] Po nekim objašnjenjima, razlog što je baš ova epizoda dosegla tako visoku cenu jeste što je štampana u manjem tiražu i što ima kartonske korice.[5]

Repriza ove epizode[уреди | уреди извор]

Ova epizoda reprizirana je u Srbiji u okviru novog Lunov magnus strip #4, koji je u Srbiji izašao 6. jula 2023.[6] Sveska je imala dve razlilite korice. Korice B su bile retro, tj. identične koricama koje su objavljene 1969. godine.

Reference[уреди | уреди извор]