Jungle Brothers

С Википедије, слободне енциклопедије
Jungle Brothers
Muzički rad
Aktivni period1987—do danas
Mesto osnivanjaSAD
Žanrhip-hop, haus

Jungle Brothers su američka hip-hop grupa koja je izvela pionirski pokušaj fuzije džeza i hip-hopa i prva hip-hop grupa koja je počela da koristi usluge haus producenta. Grupa je nastala sredinom '80.-ih i izdala svoj album prvenac Straight Out the Jungle, 1988. Sa afrocentričnim lirikama i inovativnim ritmom, Jungle Brothers su dostigli nivo slavnih ličnosti i pristupili uticajnom kolektivu hip-hop umetnika Native Tongues. Trio je bio sastavljen od Majkla Smola(Michael Small) -- Mike Gee, Natanijela Hola(Nathaniel Hall) -- Afrika Baby Bam(omaž Afrika Bambaataa-i) i Semi Burvel(Sammy Burwell) -- DJ Sammy B. Semi B je napustio grupu pošto je grupa izdala Raw Deluxe.

Istorijat[уреди | уреди извор]

Njihov prvi album Straight Out the Jungle je bio izdat od strane nezavisnog izdavača i na ploči se nalazila hip-hop/haus pesma I'll House You koju je producirao Tod Teri(Todd Terry). Uprkos komercijalnom neuspehu prvog albuma, izdavačka kuća Warner Bros. je uskoro potpisala ugovor sa grupom i izdala Done By The Forces of Nature 1989. Album je izazvao mnoge pozitivne kritike. Posle četvorogodišnje pauze, Jungle Brothers su se vratili 1993 sa J Beez Wit the Remedy, još jednim albumom koji je završio komercijalnim razočarenjem. V.I.P. je producirao Aleks Giford(Alex Gifford) iz grupe Propellerheads i, tokom produkcije, grupa je našla vremena da dodaju svoj vokalni pečat na pesme Propellerheadsa Take California(And Party) i You Want It Back. Njihov poslednji album sa novim pesmama je All That We Do iz 2002.

2001., njihova pesma What's the Five O je korišćena u muzičkoj video-igri FreQuency.

2004. Jungle Brothers se udružuju sa britanskim producentom Mr On da bi producirali Breathe (Don't Stop), verziju pesme Breathe and Stop repera Kju Tipa(Q-Tip iz grupe A Tribe Called Quest, kombinovanu sa semplovima iz pesme Majkla Džeksona Don't Stop 'Til You Get Enough (ideju su dobili sa piratskog remiksa koji je kombinovao vokale sa Breathe and Stop i muzike iz pesme Don't Stop 'Til You Get Enough.)

2005., Jungle Brothers izdaju Greatest Hits izdanje svojih pesama na duplom CD-u sa remiksima i raritetima pod nazivom This Is..., na kojem su se našli remiksi koje su napravili The Wiseguys, Urban Takeover, Natural Born Chillers i Stereo MCs.

Trenutno, njihov status kao grupe je pod znakom pitanja, jer su Mike Gee i Sammy B na turnejama, a Afrika je uzeo nadimak B.A.M. i osnovao je novi pokret koji je nazvao Pagan Society. U intervjuu na sajtu AllHipHop.com, B.A.M. je izrazio svoje nezadovoljstvo današnjom rep muzičkom industrijom. B.A.M. je, takođe, u časopisu Vibe izjavio da je razočaran u Pos-a(De La Soul) i Q-Tipa(A Tribe Called Quest) jer su oni, po njemu, osnovni razlog zašto se nisu ponovo skupili članovi Native Tongue-a.

2008., njihov singl What U Waitin 4 je dostigao 88 mesto na listi 100 najboljih hip hop pesama svih vremena, koju sastavlja televizija VH1.

Diskografija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]