Peder Balke

С Википедије, слободне енциклопедије
Peder Balke
Датум рођења4. новембар 1804.
Место рођењаHelgøya
Датум смрти5. фебруар 1887.
Место смртиChristiania

Peder Balke (4. novembar 18045. februar 1887) je bio norveški slikar. Poznat je po prikazivanju pejzaža Norveške na romantičan i dramatičan način. Bio je takođe aktivan na polju socijalne pravde.

Biografija[уреди | уреди извор]

Peder Andersen je rođen na ostrvu Helgoia u Hedmarku, Norveška. Odrastao je u Ringsakeru, ali je tokom 20ih godina 19. veka živeo na farmi Balke u Totenu, okrug Opland. Poljoprivrednici u Totenu su platili njegovo skolovanje, a on je zauzvrat uredio nekoliko farmi u Totenu. Svesrdno su ohrabrivali njegove slikarske aktivnosti i kasnije ga podržali u sticanju visokog obrazovanja.

U jesen 1827, Balke je radio kao pomoćnik Hajnrihur Avgustu Groschu. On je takođe bio student Groscha i Jakoba Munka. Balke je potpisao ugovor na dve godine da radi kao pomoćnik danskom dekorateru i umetniku Jens Funku. Od jeseni 1829. do proleća 1833. je bio učenik Karl Johan Falkranca na Akademiji umetnosti u Stokholmu. Balke je takođe bio učenik Johan Kristijan Dala u periodu od 1843. do 1844. godine.

Tokom leta 1830. je pešačio kroz Telemark, Rjukan, Vestfjorden, zatim Roldal i Kinsarvik do Bergena, a onda nazad se kroz Vosevangen, Gudvangen, pa preko Filefjela i Valdresa a onda preko planina do Halingdala. Usput je slikao i crtao male crteže koji su kasnije razvili u slike. On je takođe posetio Nemačku i Rusiju a posetio je i Pariz i London.

U Stokholmu je završio nekoliko slika sa skica iz 1832, sa Finmark turneje. Neke od njih su prodate kraljevskoj porodici. Tridesetak svojih slika je prodao 1846. godine u Oslu. Njegova dela se takodje nalaze u nekoliko najvecih umetničkih kolekcija u Norveškoj i Švedskoj.[1]

Nacionalna galerija u Londonu je organizovala najveći predstavljanje njegovog rada u Velikoj Britaniji, kolekciju od preko 50 slika, iz javnih i privatnih kolekcija od novembra 2014. do aprila 2015.[1]

Privatni život[уреди | уреди извор]

Oženio se 1834. sa Karen Eriksdater Strand. Bio je angažovan u društvenim pitanjima i organizovao izgradnju Balkebi, novog dela Osla, koji je poboljšao uslove života radnika. Takođe se zalagao za grantove za umetnike i penzije za muškarce i žene. On je pradeda Turid Balke-a i čukundeda Jon Balke-a.

Galerija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]