Rime (видео игра)

С Википедије, слободне енциклопедије
Риме
Rime
Девелопер(и)Tequila Works
Издавач(и)Grey Box
Six Foot
Погон(и)Unreal Engine 4
ПлатформеMicrosoft Windows
Nintendo Switch
PlayStation 4
Xbox One
Жанр(ови)Puzzle
МодификацијеSingle-player
Режисер(и)Raúl Rubio Munárriz
Продуцент(и)Remy Chinchilla
Дизајнер(и)Kevin Sardà Pérez
Програмер(и)Carlos M. Vázquez García
УмјетнициJosé Luis Vaello Bertol
Писци
  • Rob Yescombe
  • Raúl Rubio Munárriz
Композитор(и)David García Díaz

Риме (Стилизовано као RiME[1]) је авантуристичка puzzle видео игра истраживачке тематике. Дечак Eну решава загонетке и истражује острво на ком се порбудио. Игра је направљена је од стране девелоперске компаније Tequila Works. На платформама Microsoft Windows, Nintendo Switch, Xbox One и PlayStation 4 изашла је званично 2017. године.

Прво је била власништво компаније Microsoft која је се касније одрекла због не испуњених стандарда[2][3], затим компаније Sony[3] која је најавила игрицу још 2013. на Гејмскому[4]. Tequila Works је 2016. поново вратио права на игрицу, након чега је званично објављена.

Играње[уреди | уреди извор]

Риме је офлајн видео игра за једног играча. Игра се у 3. лицу. Играч нaпредује тако што решава загонетке које доводе до нових делова мапе. Могуће је сакупљање медаља и драгуља на посебним локацијама.

Постоји укупно 5 различитих нивоа игре. Сви нивои се налазе у великом торњу и откључавају се тако што се заврши претходни. Кроз торањ се може слободно кретати. Прва 4 нивоа су игрива и садрже разнолике загонетке. Оне се решавају на различите начине, померањем покретних делова, гледања из различитих углова, користећи кључеве итд. Пети ниво је Енуово сећање и очев опроштај од њега.

Радња[уреди | уреди извор]

Ену, мистериозни дечак, буди се на напуштеном острву пуном тајни и мистериозних грађевина. На средини острва се налази велики бели торањ који му је привукао пажњу и до ког жели да стигне. У том подухвату му помаже дух лисица која постаје његов водич. Заједно са њом путује по острву у потрази за алаткaма и кључевима који би му могли помоћи. Код торња га чека високи човек у црвеном капуту који му показује да га прати. Тај човек је заправо представљао његовог оца, али му се Ену никада није довољно приближио да га препозна. Ену се пење у торањ. Спратови у торњу представљају пет фаза туге[5] кроз које пролази Енуов отац. На другом спрату се налази пустиња. Решава загонетке и одлази назад у торањ. Пење се на трећи спрат који га води у џунглу. Торањ се сваки пут налази на истом месту, али се све око њега мења. Ену открива цивилизацију магичних робота који су све то изградили. Помаже им да њихова врста опстане. Ену наставља авантуру и кроз торањ долази до четвртог, кишног спрата. Пре него што је стигао видео је свог оца у црвеном капуту како пада са брода. У кишном спрату, који представља депресију, постаје дух. Приморан је да пусти лисицу, која нестаје пред њим. Када је ушао у последњи спрат, поново се присетио дана када је завршио на пустом острву. Ену је био на броду са оцем када је почела велика олуја. Олуја је одбацила Енуа са брода. Тада схватамо да је цела прича у глави његовог оца који замишља пут кроз који Ену пролази и да га зато још увек нема. Његов отац и даље гаји наду да ће се његов син вратити. Он одлази у собу свог сина где види његову илузију. Грли га док овај полако нестаје у његовом наручју. Потиштен узима комад тканине који се исцепао са синовљевог одела на броду. Коначно пушта тканину коју односи ветар, чиме се коначно опрашта од сина, схватајући да се неће вратити.

Награде[уреди | уреди извор]

Риме има веома позитивне оцене, судећи по агрегатору оцена Metacritic[6][7][8].

GameSpot је оценио игрицу са 6 од 10 говорећи да изгледа невероватно, али је та лепота препречена плитким загонеткама и нејасном причом, тако да проведете више времена тражећи куда да идете него што се фокусирате на саме загонетеке.

Marty Sliva из IGN је описаo игрицу као лепу али плитку, и рекao "На површини, Риме је прелепа игрица, мелахолична авантура изгубљеног путника у сличном стилу као и Ico, Journey, or The Witness. Али испод тог слоја лепих призора и дивне музике крије се јако мало идеја. Већина њених загонетки су плитке и досадне верзије ствари које смо већ видели." Марти јој је доделио 6.5 од 10.[9]

Eurogamer је оценио игрицу 19. од њихових топ 50 игрица 2017[10]. Игрица је номинована за најбољу puzzle игрицу на IGN-овом Best of 2017 Awards.

Признања[уреди | уреди извор]

Година Награда Категорија Резултат Реф
2017 Golden Joystick Awards Best Audio Nominated
2017 Titanium Awards Game of the Year Nominated
2017 Titanium Awards Best Indie Game Nominated
2017 Titanium Awards Best Spanish Game Won
2017 Titanium Awards Best Soundtrack Won
2018 D.I.C.E. Awards Outstanding Achievement in Original Music Composition Nominated
2018 NAVGTR Awards Original Dramatic Score, New IP Nominated
2018 Game Audio Network Guild Awards Music of the Year Nominated
2018 Game Audio Network Guild Awards Best Original Soundtrack Album Nominated

Спољашњни линкови[уреди | уреди извор]

Званични сајт.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „RiME”. Tequila Works (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 26. 01. 2022. г. Приступљено 2022-01-26. 
  2. ^ Caballero, David. „Tequila Works defends Microsoft: "Rime couldn't adapt". Gamereactor UK (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-28. 
  3. ^ а б Feb 19, Mr X. |; Carousel, 2014 |; Leaks; PS4; VGleaks; One | 7 |, Xbox (2014-02-19). „RIME (former Echoes of Siren) dismissed by Microsoft”. VGLeaks 3.0 (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-28. 
  4. ^ „GamesRadar+”. gamesradar. Приступљено 2022-01-28. 
  5. ^ „People of the Year 2017: Tequila Works”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-26. 
  6. ^ „RiME”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-28. 
  7. ^ „RiME”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-28. 
  8. ^ „RiME”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-28. 
  9. ^ Sliva, Marty (2017-05-26). „Rime Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-28. 
  10. ^ staff, Eurogamer (2017-12-29). „Eurogamer's Top 50 Games of 2017: 20-11”. Eurogamer (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-28.