Zaboravljena gora

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Zaboravljena Gora)
Zaboravljena Gora
АуторMilisav Popović
Дизајнер корицаMarina Vešović
ЗемљаCrna Gora
Садржај
Жанр / врста делаEpska fantastika
ТемеMitologija, stari običaji i mitska bića Crne Gore
Издавање
Датум2008.
Број страница~240

Zaboravljena Gora je prva knjiga epske fantastike o mitskim bićima Crne Gore crnogorskog autora Milisava Popovića. Knjiga je od samog izdanja veoma dobro primljena i dobila je mnogobrojne pozitivne kritike, a mediji su autora, kako zbog tematike, tako i zbog jedinstvenog stila pisanja, prozvali crnogorskim Tolkinom.[1]

Novembra 2008. godine, knjiga dobija Orfejevu Liru, prvu nagradu za prozu na međunarodnoj književnoj manifestaciji "Orfejeva Lira", u organizaciji Akademije za evropsku kulturu, koja se održala u Bugarskoj (Sofija, Krumovgrad).

Februara 2009. godine, u prvoj nacionalnoj akciji (NAJ AKCIJA) koja je organizovana sa ciljem da se istaknu pojedinci i događaji koji su obilježili 2008. godinu u Crnoj Gori, devet kategorija je dobilo svoje lauerate. Nagradu za najbolju knjigu je dobio Milisav Popović (za knjigu Zaboravljena gora) - cime je ovo djelo postalo prvo "omiljeno štivo" koje je odabrao sam narod. Akcija je trajala mjesec dana, a medijski pokrovitelj je bila ATLAS TV. Za "Zaboravljenu Goru" je glasalo više od 10.000 građana.

Sadržaj[уреди | уреди извор]

Sadržaj knjige čini tridesetak profilnih priča, koje pored već poznatih bića iz slovenske mitologije, govore i o onim stvorenjima, demonima, vilama, čije "postojanje" literarna podloga nikada ranije nije bilježila.[2]

Mitska bića i likovi u djelu[уреди | уреди извор]

Gilzviti, Drekavac, Psoglavci, Alebi, Drvozbori, Serpena, Vukodlaci, Vampiri, Valgore, Starpanja, Zduvači, Zagrivuk, Jaudi, Trokloci, Morena, Svarog, i mnogi drugi.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]