Špedicija

С Википедије, слободне енциклопедије

Špedicija je delatnost koja se bavi otpemanjem i dopremanjem dobara komitenta - nalogodavca. Reč špedicija potiče od latinske reči expedire što u bukvalnom prevodu znači odrešiti, urediti, dok se u praktičnoj primeni prevodi kao otpremiti ili poslati. Špedicija je logistička delatnost u sferi planiranja, oblikovanja, organizacije i realizacije robnih tokova i logističkih lanaca. Osnovni zadatak špeditera je da po nalogu svog komitenta - nalogodavca preuzme na sebe brigu oko otpreme i dopreme stvari i da pri tome obavi sve poslove uz naplatu odgovarajuće naknade. Jedan od važnih poslova špeditera je i ispostavljanje, pribavljanje i izdavanje dokumenata koje prate tok robe.[1]

Za međunarodne robne i transportne tokove redovno su vezane sledeće grupe dokumenata: komercijalno-trgovačka, transporta, špediterska, dokumenta osiguranja, carinska, inspekcijska i bankarska.

Špediterska dokumenta[уреди | уреди извор]

Postoji pet različitih špediterskih potvrda a to su:

  • FCR – špediterska potvrda.
  • FCT – transportna potvrda.
  • FBL – teretnica za kombinovani transport.
  • FWR – skladišna potvrda
  • SDT– potvrda pošiljaoca za prevoz opasne robe.

Špediterska potvrda - FCR (Forwarding agent certificate of receipt)[уреди | уреди извор]

To je potvrda špeditera da je robu primio sa neopozivim nalogom da istu otpremi primaocu ili stavi na raspolaganje primaocu, čime pošiljalac gubi pravo raspolaganja robom.

Špediterska transportna potvrda - FCT (Forwarding agent certificate of transport)[уреди | уреди извор]

To je potvrda špeditera o primljenoj robi i obavezi da istu preda u mestu opredeljenja podnosiocu propisno indosiranog originalnog primerka. Ona predstavlja garanciju špeditera primaocu ( kupcu ) da će roba biti nesmetano otpremljena iz zemlje izvoza, a prodavcu služi kao dokaz o izvršenoj obavezi iz kupoprodajnog ugovora i daje pravo na naplatu robe.

Špediterska teretnica - FBL ( FIATA Combined Transport Bill of Lading )[уреди | уреди извор]

Ona je priznata kao transportni dokument od Međunarodne trgovinske komore 1970. god. kao i u Jednoobraznim pravilima i običajima za dokumentarne akreditive. Izdavanje FBL predstavlja obavezu špeditera da izvrši celokupan transport od mesta prijema do mesta isporuke, raznim transportnim sredstvima.

FWR – Skladišna potvrda (FIATA Warehouse Receipt)[уреди | уреди извор]

Dokument FWR može biti upotrebljen u mnogim skladišnim poslovima jer je razlika između prave skladišnice i FWR, skladišne potvrde, u pravnom smislu mala. Kod izdavanja FWR detaljno se utvrđuju prava izdavaoca isprave, špeditera, prenos prava vlasništva i izdavanje robe uz prezentaciju FWR skladišne potvrde.

Potvrda pošiljaoca za prevoz opasne robe - SDT[уреди | уреди извор]

Ukoliko špediter ima posla sa prenosom opasnih proizvoda potrebne su mu detaljne informacije u vezi klasifikacije robe prema ADR za drumski prevoz, RID za prevoz železnicom i IMDG/IMO za brodski prevoz.[2]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kostadinović, Svetolik. Transportno pravo, marketing i špedicija. Zavod za udžbenike. 
  2. ^ Kilibarda, Milorad. Špedicija i angencijsko poslovanje.