Јелисејска палата

С Википедије, слободне енциклопедије

Јелисејска палата (франц. Le Palais de l’Élysée) је седиште Председника Француске Републике и његова званична резиденција. Ову функцију Јелисејска палата има од времена Друге Француске републике (18481851). Њена адреса је 55 Улица Фабур—Сен Оноре у Паризу, у осмом арондисману.

Главни улаз

Палату је у класицистичком стилу пројектовао архитекта Арман Клод Моле. То је требало да буде резиденција војводе од Евреа (comte d'Évreux). Изграђена је у периоду 17181722. и постала предмет дивљења савременика. После смрти војводе од Евреа 1753, палату је купио краљ Луј XV и наменио је за градску резиденцију маркизе Помпадур. Крајем 18. века, палата је добила данашње име, по оближњој Авенији Јелисејска поља.

Године 1816, Јелисејска плалата је постало национално добро Француске, а од половине 19. века и седиште Председника Републике.

Цар Наполеон III је 1853. наредио темељно реновирање палате, које је изведено у стилу архитектуре модерне у то доба. Аутор преуређења је био Жозеф Ежен Лакроа. Преуређење је трајало до 1867. године.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]