Фармерице

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Џинс)
Фармерке

Фармерице или фармерке (енгл. jeans), су панталоне које се праве традиционално од денима, док се данас праве од разног материјала укључујући памук и сомот. У почетку су се користиле као радно одело, а касније су постале веома популарне међу младима 1950-их. Најпознатији брендови су Левис (енгл. Levi's) и Ренглер (енгл. Wrangler). Данас су фармерице популарне у целом свету и постоје у многим стиловима и бојама.

Историја[уреди | уреди извор]

Тексас сукња

Најранији познати претходник фармерица је дебело индијско памучно платно (енгл. dungaree) из XVI века. Платно се бојило у индиго и тако се продавало морнарима у Бомбају.

Фармерице су први пут биле произведене у Ђенови када је овај град био независна република и поморска сила. Направљене су за припаднике Ђеновљанске морнарице где су се захтевала одела за све временске прилике. Корен енглеске речи jeans односно blue jeans лежи у француском изразу који се у то време користио: blue de Genes.

Леви Штраус (енгл. Levi Strauss), баварски трговац у Сан Франциску, продавао је фармерице рударима по Калифорнији 1850-их. Џејкоб Дејвис (енгл. Jacob Davis) је био кројач који је заједно са Штраусом патентирао фармерице са бакарном дугмади као појачање. Касније фармерице носе остали радници, међу којима и фармери. Тако настаје израз у српском језику.

Фармерице у Југославији[уреди | уреди извор]

Фармерице у Југославији су се појавиле шездесетих година двадесетог века. Имали су их само они који су имали рођаке у иностранству. Фармерице су могле још једино да се купе у "Комисионима“ по значајно већој цени. Најпознатије марке су биле „Леви Штраус“ али и „Ли“, „Супер Рајфл“. Порекло фармерки „Супер рајфл“ је била вероватно Италија.

Фармерице су известан период времена биле забрањене за ношење у школама као „неприхватљиво декадентне за социјалистичку младеж"!. Онај ко би дошао у школу у фармерицама био би враћен кући да се пресвуче и „пристојно обуче“.

Фармерице из Новог Пазара[уреди | уреди извор]

Фармерице су пре двадесетак година почеле да се производе у Новом Пазару, али као фалсификати познатих фирми. То су биле мале приватне кројачке радионице. Временом, квалитет је био све бољи, тако да је данас Нови Пазар, вероватно, највећи произвођач фармерки у Европи.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]