Фармерице

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Фармерице или фармерке (енгл. jeans), су панталоне које се праве традиционално од денима, док се данас праве од разног материјала укључујући памук и сомот. У почетку су се користиле као радно одело, а касније су постале веома популарне међу младима 1950-их. Најпознатији брендови су Левис (енгл. Levi's) и Ренглер (енгл. Wrangler). Данас су фармерице популарне у целом свету и постоје у многим стиловима и бојама.

Фармерке

Историја[уреди]

Најранији познати претходник фармерица је дебело индијско памучно платно (енгл. dungaree) из XVI века. Платно се бојило у индиго и тако се продавало морнарима у Бомбају.

Фармерице су први пут биле произведене у Ђенови када је овај град био независна република и поморска сила. Направљене су за припаднике Ђеновљанске морнарице где су се захтевала одела за све временске прилике. Корен енглеске речи jeans односно blue jeans лежи у француском изразу који се у то време користио: blue de Genes.

Леви Штраус (енгл. Levi Strauss), баварски трговац у Сан Франциску, продавао је фармерице рударима по Калифорнији 1850-их. Џејкоб Дејвис (енгл. Jacob Davis) је био кројач који је заједно са Штраусом патентирао фармерице са бакарном дугмади као појачање. Касније фармерице носе остали радници, међу којима и фармери. Тако настаје израз у српском језику.

Фармерице у Југославији[уреди]

Фармерице у Југославији су се појавиле шездесетих година двадесетог века. Имали су их само они који су имали рођаке у иностранству. Фармерице су могле још једино да се купе у "Комисионима“ по значајно већој цени. Најпознатије марке су биле „Леви Штраус“ али и „Ли“, „Супер Рајфл“. Порекло фармерки „Супер рајфл“ је била вероватно Италија.

Фармерице су известан период времена биле забрањене за ношење у школама као „неприхватљиво декадентне за социјалистичку младеж"!. Онај ко би дошао у школу у фармерицама био би враћен кући да се пресвуче и „пристојно обуче“.

Фармерице из Новог Пазара[уреди]

Фармерице су пре двадесетак година почеле да се производе у Новом Пазару, али као фалсификати познатих фирми. То су биле мале приватне кројачке радионице. Временом, квалитет је био све бољи, тако да је данас Нови Пазар, вероватно, највећи произвођач фармерки у Европи.

Спољашње везе[уреди]