АФЦ Север

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

АФЦ Север (енгл. AFC North) или Северна дивизија Америчке фудбалске конференције (енгл. The American Football Conference North Division), је једна од четири дивизије АФЦ конференције у оквиру националне фудбалске лиге. Под овим називом постоји од 2002. године када се лига проширила на 32 тима, а наследила је пређашњу Централну дивизију, која је постојала од 1970-их. По броју титула, воде Питсбург стилерси са 23 наслова првака дивизије, а следе их Синсинати бенгалси са десет победа.

Историја[уреди | уреди извор]

Клубови—АФЦ Север
Питсбург стилерси
Балтимор рејвенси
Кливленд браунси
Синсинати бенгалси

Тренутно у Северној дивизији наступају четири клуба: Питсбург стилерси, Кливленд браунси, Синсинати бенгалси и Балтимор рејвенси.

Основана под именом АФЦ Централ, дивизију су оригинално сачињавали Хјустон Ојлерси, Питсбург стилерси, Кливленд браунси и Синсинати бенгалси. Дивизија први пут мења своју структуру 1995. када Џексонвил џагуарси, по свом оснивању бивају распоређени у њу као пети члан. Наредне сезоне, у једној од најконтроверзнијих одлука америчког спорта, дотадашњи Кливленд браунси бивају пресељени у Балтимор и мењају име у Балтимор рејвенси. Након великих протеста и жалби дела јавности НФЛ одлучује да реактивира Браунсе 1999-те оснивањем новог клуба који ће наследити сву дотадашњу историју Кливленда, док ће се Балтимор сматрати као нова франшиза. Тако дивизију по први пут сачињавају шест тимова. У међувремену, Ојлерси се селе из Хјустона у Тенеси и постају Тенеси тајтанси. Почетком 2002. лига се проширила на укупно 32 тима, те НФЛ одлучује да преструктурира дивизије чиме АФЦ Север добија данашњи назив и изглед. Тајтанси и Џагуарси прелазе у новоформирани АФЦ Југ, а посебним декретом је загарантовано да Стилерси, Браунси, Бенгалси остају заједно у истој дивизији приликом било ког новог евентуалног реструктурирања НФЛ.

Рекорди[уреди | уреди извор]

Закључно са сезоном 2018.

Клуб Првак дивизије Шампион АФЦ Освајач Супербоула
Питсбург стилерси 23 8 6
Синсинати бенгалси 10 2 0
Кливленд браунси 9 0 0
Балтимор рејвенси 5 2 2
Тенеси тајтанси* 3 1 0
Џексонвил џегуарси* 2 0 0

Види још[уреди | уреди извор]