АФЦ Север

С Википедије, слободне енциклопедије

АФЦ Север (енгл. AFC North) или Северна дивизија Америчке фудбалске конференције (енгл. The American Football Conference North Division), је једна од четири дивизије АФЦ конференције у оквиру националне фудбалске лиге. Под овим називом постоји од 2002. године када се лига проширила на 32 тима, а наследила је пређашњу Централну дивизију, која је постојала од 1970-их. По броју титула, воде Питсбург стилерси са 23 наслова првака дивизије, а следе их Синсинати бенгалси са десет победа.

Историја[уреди | уреди извор]

Клубови—АФЦ Север
Питсбург стилерси
Балтимор рејвенси
Кливленд браунси
Синсинати бенгалси

Тренутно у Северној дивизији наступају четири клуба: Питсбург стилерси, Кливленд браунси, Синсинати бенгалси и Балтимор рејвенси.

Основана под именом АФЦ Централ, дивизију су оригинално сачињавали Хјустон Ојлерси, Питсбург стилерси, Кливленд браунси и Синсинати бенгалси. Дивизија први пут мења своју структуру 1995. када Џексонвил џагуарси, по свом оснивању бивају распоређени у њу као пети члан. Наредне сезоне, у једној од најконтроверзнијих одлука америчког спорта, дотадашњи Кливленд браунси бивају пресељени у Балтимор и мењају име у Балтимор рејвенси. Након великих протеста и жалби дела јавности НФЛ одлучује да реактивира Браунсе 1999-те оснивањем новог клуба који ће наследити сву дотадашњу историју Кливленда, док ће се Балтимор сматрати као нова франшиза. Тако дивизију по први пут сачињавају шест тимова. У међувремену, Ојлерси се селе из Хјустона у Тенеси и постају Тенеси тајтанси. Почетком 2002. лига се проширила на укупно 32 тима, те НФЛ одлучује да преструктурира дивизије чиме АФЦ Север добија данашњи назив и изглед. Тајтанси и Џагуарси прелазе у новоформирани АФЦ Југ, а посебним декретом је загарантовано да Стилерси, Браунси, Бенгалси остају заједно у истој дивизији приликом било ког новог евентуалног реструктурирања НФЛ.

Рекорди[уреди | уреди извор]

Закључно са сезоном 2018.

Клуб Првак дивизије Шампион АФЦ Освајач Супербоула
Питсбург стилерси 23 8 6
Синсинати бенгалси 10 2 0
Кливленд браунси 9 0 0
Балтимор рејвенси 5 2 2
Тенеси тајтанси* 3 1 0
Џексонвил џегуарси* 2 0 0

Види још[уреди | уреди извор]