Пређи на садржај

Авиони, возови и аутомобили

С Википедије, слободне енциклопедије
Авиони, возови и аутомобили
Филмски постер
Изворни насловPlanes, Trains and Automobiles
РежијаЏон Хјуз
СценариоЏон Хјуз
ПродуцентЏон Хјуз
Главне улогеСтив Мартин
Џон Кенди
МузикаАјра Њуборн
Директор
фотографије
Доналд Питерман
МонтажаПол Херш
Продуцентска
кућа
Hughes Entertainment
ДистрибутерParamount Pictures
Година1987.
Трајање92 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Авиони, возови и аутомобили (енгл. Planes, Trains and Automobiles) је америчка филмска комедија из 1987. године, коју је режирао Џон Хјуз, по сопственом сценарију.

Нил, који треба да стигне кући за Дан захвалности, пролази кроз низ незгода када му лет откажу и на крају упозна Дела, продавца, са којим треба да путује кући.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Нил Пејџ је стручњак за маркетинг. Пошто је представио следећу верзију рекламне кампање, он жури кући својој породици из Њујорка у Чикаго за Дан захвалности. Међутим, испоставило се да је тешко стићи, време се погоршава, авиони не лете тамо где треба, а једносатно путовање се развлачи неколико дана. На путу упознаје чудног и апсурдног човека, Дел Грифита, путујућег продавца који продаје прстенове за завесе за туширање. Дел и Нил постају невољни сапутници док обојица крећу у Чикаго.

Дел је необично неприлагођена особа за заједнички номадски живот да није његовог урођеног оптимизма, било би веома тешко живети са њим. На путу доживе бројне авантуре, чак морају да деле једну хотелску собу. До краја путовања, Нил се навикава на ексцентричности свог сапутника и са мало жаљења у души раскине са Делом, стигавши до одредишта путовања - железничке станице у Чикагу. А онда изненада открива главну тајну свог пријатеља, коју је пажљиво скривао – Дел је бескућник и усамљен човек, његова жена, о којој често прича, давно је умрла. Филм се завршава тако што се Нил враћа кући са Делом да прослави Дан захвалности са својом породицом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI Catalog|Planes, Trains and Automobiles”. catalog.afi.com. Приступљено 26. 5. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]