Агент 117: Каиро, гнездо шпијуна

С Википедије, слободне енциклопедије
Агент 117: Каиро гнездо шпијуна
Филмски постер
Изворни насловOSS 117: Cairo, Nest of Spies
РежијаМишел Хазанавичијус
СценариоЖан Франсоа Халин
Мишел Хазанавичус
ПродуцентЕрик Алтмајер
Николас Алтмајер
Главне улогеЖан Дижарден
Беренис Бежо
Ор Атика
МузикаЛудовик Бурсе
Камел Еч-Чејх
Директор
фотографије
Гијом Шифман
МонтажаРејнал Бертран
СтудиоMandarin Cinéma
Gaumont
M6 Films
ДистрибутерGaumont Columbia TriStar Films
Година2006.
Трајање99 минута
ЗемљаСАД
Језикфранцуски
арапски
Веб-сајтwww.musicboxfilms.com/oss-117--cairo--nest-of-spies-movies-32.php
IMDb веза

Агент 117: Каиро – гнездо шпијуна (франц. OSS 117: Le Caire, nid d'espions) је француска пустоловна комедија из 2006, заснована на роману писца Жана Бруса. Улогу агента 117 играо је комичар Жан Дижарден.[1][2][2][3]

Радња филма смештена је у 1955. годину, а прати подвиге француског тајног агента док га шаљу у Каиро да истражи нестанак свог најбољег пријатеља и колеге шпијуна Џека Џеферсона, само да би налетео на мрежу међународних интрига.

Филм је заснован на измишљеном лику аутора Жана Бруса, Ибера Бонисера де Ла Бата/ОСС 117, америчког војног официра француског порекла, раније запосленог у Канцеларији за стратешке службе, а затим у ЦИА-и, који ради као тајни агент у Француској. ОСС 117 поново замишља лик, као француског шпијуна који ради за француску обавештајну агенцију Service de Documentation Extérieure et de Contre-Espionnage (Служба за спољну документацију и контрашпијунажу).

Наставак, ОСС 117: Изгубљени у Рију, такође у режији Хазанавицијуса и са Дижарденом у главној улози, објављен је 2009.

Трећи део серије, са Дижарденом у главној улози, ОСС 117: Из Африке с љубављу објављен је 2021. године, али га је режирао Николас Бедос.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Радња се одвија у Египту 1955. године. У граду Каиру окупили су се вешти шпијуни свих раса: Британци, Немци, Италијани, Руси. Међу њима су породица свргнутог краља Фарука, који сања да поврати престо, и Кеопсови орлови, верска секта која стреми власти. Да заведе ред у Каиру, француска влада шаље свог најбољег службеника - агента 117. Ибер Бонисер де ла Бат (Агент 117) воли да се шали, пије и има секс са лепим дамама. Тако, упознајући се са неким људима, Ибер улази у замах ствари. Његови партнери у мисији су египатска шпијунка Лармина Ел Акмар Бетуч и енглески шпијун „инкогнито“. Поред своје мисије, Ибер тражи свог старог пријатеља Џека Џеферсона, са којим се забављао на одмору и обављао операције. Међутим, сам Џек задржава потпуно другачија сећања на Ибера и заправо жели да га убије. Током мисије, Ибер сазнаје да га лови и бивши нацистички Фирер Молер. Чињеница је да је 1945. године (пре тачно 10 година) Ибер помогао француским пилотима да истребе фашистички тим. А Фирер жели да се освети Иберу за уништење нацистичке Немачке и створи Четврти Рајх. Ибера чека много авантура, опасних и смешних ситуација. Ово није проблем за тако глупог, али гламурозног шпијуна.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „OSS 117: Le Caire nid d\'espions (OSS 117: Cairo, Nest of Spies) (2006)”. JP Box-Office (на језику: француски). Архивирано из оригинала 2018-02-02. г. Приступљено 16. 2. 2018. 
  2. ^ а б Acula, Doc. „OSS 117: The Spy Who Loved Himself”. Bad Movies. Приступљено 3. 2. 2024.  -- (translated from German)
  3. ^ Rudden, Liam. „Introducing... The French Film Festival”. Edinburgh Evening News. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]