Аквапонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Мали преносни аквапонијски систем.

Аквапонија се односи на било који систем који комбинује конвенционалну аквакултуру (узгој водених животиња као што су пужеви, риба, ракови) са хидропонијом у симбиотском окружењу. Термин аквапонија настао је као сложеница речи аквакултура и хидропонија. У нормалној аквакултури, отпаци који настају узгојем животиња се акумулирају у води и повећавајући токсичност. У аквапоничком систему вода из аквакултурског система се спроводи хидропоничном систему где су нуспроизводи раздвојени нитрификацијом бактерија у почетку у нитрите и затим у нитрате, које биљке користе као храњиве материје, а вода се затим рециркулира назад у систем аквакултуре.

Како постојеће технике хидропонске и аквакултурне производње чине основу за све аквапонске системе, величина, сложеност и врсте хране која се узгаја у систему аквапоније могу се разликовати колико и сваки систем који се налази у било којој посебној пољопривредној дисциплини.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Rakocy, James E.; Bailey, Donald S.; Shultz, R. Charlie; Thoman, Eric S. „Update on Tilapia and Vegetable Production in the UVI Aquaponic System” (PDF). University of the Virgin Islands Agricultural Experiment Station. Приступљено 17. 3. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]