Пређи на садржај

Аквапонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Мали преносни аквапонијски систем.

Аквапонија се односи на било који систем који комбинује конвенционалну аквакултуру (узгој водених животиња као што су пужеви, риба, ракови) са хидропонијом у симбиотском окружењу.[1] Термин аквапонија настао је као сложеница речи аквакултура и хидропонија. У нормалној аквакултури, отпаци који настају узгојем животиња се акумулирају у води и повећавајући токсичност. У аквапоничком систему вода из аквакултурског система се спроводи хидропоничном систему где су нуспроизводи раздвојени нитрификацијом бактерија у почетку у нитрите и затим у нитрате, које биљке користе као храњиве материје, а вода се затим рециркулира назад у систем аквакултуре.

Како постојеће технике хидропонске и аквакултурне производње чине основу за све аквапонске системе, величина, сложеност и врсте хране која се узгаја у систему аквапоније могу се разликовати колико и сваки систем који се налази у било којој посебној пољопривредној дисциплини.[2]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Akvaristika - Kako urediti akvarijum?”. PRAKTIČNA EKOLOGIJA (www.prakticnaekologija.rs). 2023-07-26. Приступљено 2024-01-28. 
  2. ^ Rakocy, James E.; Bailey, Donald S.; Shultz, R. Charlie; Thoman, Eric S. „Update on Tilapia and Vegetable Production in the UVI Aquaponic System” (PDF). University of the Virgin Islands Agricultural Experiment Station. Приступљено 17. 3. 2018. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]