Бананал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Бананал
Географија
Површина 19,162.25 km2
Администрација

Бананал острво је велико речно острво на реци Арагуаи у југозападном Токантису, Бразил. Бананал острво је највеће речно острво на свету, дугачко 350 километара и широко 55 километара.[1] Његова укуп на површина је 19,162.25 km².

Животна средина и културна заштита[уреди]

Бананал острво је животно и културно очувано. У складу са чланом 28. статута Индијског закона острво је заштићено као Арагуаиа национални парк. Северна трећина острва, која је одређена као национални парк, је популарна дестинација за екотуризам. Јужне две трећине су староседелачке тероторије.

Становници[уреди]

Иако Бразилци нису староседеоци на овом острву, они сад насељавају већи део острва. Најмање четири племена живи на острву: Јаваес, Караја, Аве-Цаноеиро и Тука. На острву постоји 16 села: Барра до Рио, Бареира Бранка, Боа Есперанца, Бото Велхо, Какхоеиринха, Фонтоура, ЈК, Каноана, Какиве, Макауба, Санта Исабел, Сао Јоао, Ткоуде, Ткуири, Вари-Вари, Ватау. На острву не постоје мостови из држава Токантис на истоку, нити из Мато Грасо на западу. За већи део у години једини превоз је бродом. Међутим за неколико недеља, током сушне сезоне (јун-август) река је довољно ниска да се на острво може доћи аутомобилом. Села имају путеве довољно широке за аутомобиле и тракторе, али су главни облици транспорта уз помоћ коња, бицикла и пешке.

Општине[уреди]

Од севера ка југу, острво формира западне делове општина Пиум, Лагоа да Цонфусао, и Формосо до Арагуаиа, на југозападу Токантинс.

Референце[уреди]