Бафер

Из Википедије, слободне енциклопедије

Бафер или међуспремник[тражи се извор од 09. 2009.] (енг. Buffer) обично представља део рачунарске меморије, издвојен да би се у њега бележили подаци потребни за међукораке при извођењу одређених радњи. У ширем смислу може да представља било који медијум на кога се спремају подаци који већ негде постоје или су на неки начин добијени, у сврху даљег коришћења.

На пример, потребно је прекопирати садржај са једне пуне дискете на другу, празну, а имамо на располагању само један уређај за дискете. Проблем се решава тако што се прво садржај пуне дискете пребаци у рачунарску меморију тј. бафер привремено додељен за ту сврху, па се онда из рачунарске меморије сними на празну дискету. Бафер може и не мора да ради на ради по FIFO-принципу (енг. First In, First Out, први приспели податак први излази). Наиме, редослед којим се бафер попуњава и чита зависи од конкретног проблема који се решава.

Процес при којем се бафер пуни подацима се назива баферовање одн. међуспремање[тражи се извор од 09. 2009.] тих података.

Примене[уреди]

Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 21.01.2012. и налази се у категорији Рачунарство и информатика.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Један пример за тај облик меморије је међуспремник ДВД или ЦД резача (или писача). Када нешто снимамо на диск, подаци се прво шаљу у међуспремник, да би их затим резач преузео из њега, без замарања којим редоследом то треба исписати. Једноставно, оно што прво узме, то прво иде да се снима. Међуспремник поседују осим резача/писача и хард дискови, разни читачи и слично.