Блок 5 (Подгорица)

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграде Блока 5.
Блок 5 зими.

Блок 5 је назив за део Подгорице. Модернистички део града се налази на његовој западној страни, ограничен је улицама Булевар Михајла Лалића, Булевар Џорџа Вашингтона, Далматинска и Меше Селимовића. Одлука да се гради у северозападном делу Подгорице заснована је на чињеници да град треба да се шири у правцу главних путева и артерија.

Изградња и пројекат[уреди | уреди извор]

Урбанистички план новог насеља представљен је 1976. године. Изградња блока 5 је кренула у периоду између 1977. и 1984. као изградња новог дела престонице Црне Горе. Пројекат новог дела града су направили Вукота Тупа Вукотић и Милета Бојовић и победио је на јавном конкурсу. Пројекат новог дела Подгорице победио је и на међународним такмичењима. У времену касних 70-их и раних 80-их је блок 5 био највећи стамбени пројекат на територију Црне Горе. Први становници почели да се усељавају око 1985. године.

Вукотић и Бојовић су пробали нову концепцију за развој насеља са зградама распоређеним на сасвим другачији начин, него што је у тадашњој Југославији било типично. Зграде требале да изгледају као да желе да се померавају.[1] Поједини станови су били од чертверособних до гарсонијера. Уз то је стављена пажња на велику количину јавног простора за различите активности, скупове и друго. Очуван је и мали део шуме који је интегрисан у насеље. За поједине зграде је узета у обзир и опасност од земљотреса.

Стамбени објекти[уреди | уреди извор]

У оквиру Блока 5 су осим стамбених блокова саграђене и школе, поликлиника и дечји вртић.[2] Разлегла су исто и паркиралишта за потребе становника појединих солитера.

Блок 5 данас[уреди | уреди извор]

Данас се Блок 5 сматра најзеленијим делом Подгорице. Поједине зграде, нарочито виши торњеви и солитери постале су познате као симболи брутализма у бившој СФРЈ.

Референце[уреди | уреди извор]