Брак Марије Браун

С Википедије, слободне енциклопедије
Брак Марије Браун
постер
Изворни насловDie Ehe der Maria Braun
Жанрдрама
РежијаРајнер Вернер Фасбиндер
СценариоПитер Мертесхајмер
Пеа Фрелих
ПродуцентМихаел Фенглер
Главне улогеХана Шигула
Клаус Левич
Иван Дезни
Гизела Улен
МузикаПер Рабен
СниматељМихаел Балхаус
Продуцентска
кућа
United Artists
СтудиоAlbatros Filmproduktion
Westdeutscher Rundfunk
Trio Film
Година1979.
Трајање115 минута
Земља Немачка
Језикнемачки
Буџет1.975 милиона марака
Зарада4 милиона марака
IMDb веза

Брак Марије Браун (нем. Die Ehe der Maria Braun) је немачки филм из 1979. у режији Рајнера Вернера Фасбиндера. Главну улогу игра Хана Шигула као Марија, чији супруг Херман након венчања одлази на фронт и тамо пада у заробљеништво. Марија се прилагођава реалностима послератне Немачке и постаје љубавница богатог индустријалца, али и даље воли Хермана. Један од најбољих и најпознатијих Фасбиндерових филмова, који је значајно утицао на продор новог немачког филма у свет. Ово је први филм из Фасбиндерове „западнонемачке трилогије“, у коју још спадају Чежња Веронике Фос и Лола.

Радња[уреди | уреди извор]

Филм почиње у Немачкој 1943. Током савезничког бомбардовања Марија се уда за војника Хермана Брауна. После "пола дана и целе ноћи" које су провели заједно, Херман се враћа на фронт. После рата, Марији је речено да је Херман убијен. Марија почиње да ради као хостеса у бару који посећују амерички војници. Почиње да развија однос са афро-америчким војником Билом, који је подржава и поклања разне ствари. Остаје трудна са њим.
Херман, који није убијен, враћа се кући и затиче Марију и Била како се свлаче међусобно. Из тога произилази борба између Хермана и Била. У гужви Марија ненамерно убије Била ударивши га пуном боцом по глави. Суди јој војни суд, а Марија изражава своју љубав и према Билу и према Херману. Херман ту бива погођен Маријином преданошћу па преузима кривицу за убиство и њега затварају. Марија касније абортира своју трудноћу, али пита доктора да јој обећа да ће се знати где је гроб. У возу, на путу кући, Марија привлачи једног богатог индустријалца, Карл Освалда. Освалд, старији човек, нуди јој позицију његовог помоћника, али она убрзо постаје његова љубавница. Марија посећује Хермана у затвору и прича му о развоју ситуације, обећавајући да ће започети нови живот чим он буде пуштен. Марија постаје богата и купује кућу.
Освалд посети Хермана и предлаже му да он и Марија наследе његово богатство после смрти, ако Херман и даље жели да остане са Маријом у браку. Ниједан од њих двојице не говори Марији о овом договору. Након што је ослобођен, Херман емигрира у Канаду и шаље Марији црвену ружу сваког месеца да је подсети да је још увек воли. После Освалдове смрти, Херман се враћа у Немачку и Марији. Када је прочитан Освалдов тестамент, Марија сазнаје о његовом договору са Херманом. Узнемирена, Марија пали цигарету и погине од експлозије гаса након што је заборавила да угаси ринглу када је палила претходну цигарету. Да ли је то урадила намерно или не, није јасно приказано.

Улоге[уреди | уреди извор]

  • Хана Шигула - Марија Браун
  • Клаус Ловишч - Херман Браун
  • Иван Десни - Карл Освалд
  • Жизела Улен - Маријина мајка
  • Елизабет Трисенар - Бети Кленц
  • Готфрид Џон - Вили Кленц
  • Харк Бом - Сенкерберг
  • Џорџ Бирд - Бил
  • Клаус Холм - доктор
  • Гинтер Лампрехт - Ханс Вецел