Браћа по оружју

Из Википедије, слободне енциклопедије
Браћа по оружју


Жанр ратна мини-серија
Дужина 705 минута
Творац Стивен Спилберг,
Том Хенкс и други
Режија Том Хенкс и други
Сценарио Стивен Емброуз (књига)
Улоге Дејмијан Луис,
Рон Ливингстон,
Дејвид Швимер и др.
Држава САД
ТВ станица ХБО
Прво приказивање 9. септембар 2001.
Број епизода 10

Браћа по оружју (енгл. Band of brothers) је назив за десетоделну мини ТВ серију из продукције ХБО. Продуценти серије су Стивен Спилберг и Том Хенкс.

Радња серије[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Браћа по оружју прати чету „Е“ (енгл. Easy company), елитне падобранске јединице америчке војске током Другом светског рата. Серија почиње 1942. године њиховом падобранском обуком у тренинг центру у Џорџији, наставља се преко искрцавања у Нормандији и борбама по Европи, а завршава 1945. се у Берлину, на крају рата.

Стварање књиге[уреди]

Серија је настала према књизи Стивена Емброуза. Књига је у ствари истинита прича о америчкој падобранској елитој јединици. Стивен Емборуз је податке за књигу сакупљао из интервјуа са преживелима, а тако и серија почиње сведочењима ратних ветерана.

Продукција[уреди]

Серија су пратили огрмни трошкови. Укупно је потрошено око 125 милиона долара на серију, односно око 12 милиона по епизоди. Додатних 15 милиона је потрошено на рекламну кампању.

Серија је углавном снимана на аеродрому Хетфилд у Енглеској, али и у Француској, Нормандији, Холандији. Исти аеродром је корштен и за снимање филма Спасавање редова Рајана.

Улоге[уреди]

У главним улогама се појављују:

Спољашње везе[уреди]